04-06-2023

(FOTO+VIDEO) Dvodnevni spektakl za pamćenje / Svečano otvorena turistička sezona u Budvi

Glamuroznom Ceremonijom otvaranja sezone zvanično je otpočela glavna turistička sezona u Budvi.Foto: Media biro

Turistička organizacije opštine Budva odlučila je da ovaj prelazni period učini nezaboravnim za mnogobrojne posjetioce koji su u protekla dva dana mogli da uživaju u Fusion Fashion Cabaret-u, modnoj reviji Amato Couture, izložbi umjetničkih fotografija australijske umjetnice Đovane Arjafare (Giovanna Aryafara), nastupima lokalnih, ali globalno poznatih DJ-eva na tvrđavi Mogren, koncertima svjetskog muzičkog fenomena, italijanskog operskog trija Il Volo i virtuozima na svojim instrumentima, Miloša Karadaglića i Ksenije Sidorove.“Ono što smo pokušali da uradimo tokom protekla dva dana jeste da podignemo nivo dešavanja i postavimo nove standarde. Mislim da smo u tome veoma uspjeli. Uz Miloša Karadaglića, Kseniju Sidorovu i Il Volo, svjetski popualrnog muzičkog trija koji nam dolazi iz Italije, zaokružili smo ovu lijepu priču, otvorili vrata mnogobrojnim turistima i poželjeli im dobrodošlicu u naš grad. Nadamo se da smo svi spremni da dočekamo naše drage goste na najljepši mogući način, kao dobri domaćini, te da se oni vrate iz naše destinacije sa utiscima kakve Budva zaslužuje,” ispričala je predstavnica TO Budva, Tijana Kotarac.TO Budva je zahvaljujući “Ceremoniji otvaranja sezone” kod mnogobrojnih posjetila stvorila sjajne uspomene i ostavila odličan utisak. Sinoćnjem događaju je prisustvovalo mnoštvo zvanica koje su podržale ovaj projekat , a među njima je bio i ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović.
“Želim da čestitam zvanično otvaranje sezone Turističkoj organizaciji Budva i svim građanima crnogorske prijestonice turizma. Svi parametri pokazuju da idemo ka rekordnoj sezoni. Nešto preko 45.000 turista je bilo u Crnoj Gori po posljednjoj statistici, što je preko 20% bolje od rekordne 2019. godine. Siguran sam da će se brojni turisti širom svijeta opredijeliti da Crna Gora ove godine bude njihov izbor,” kazao je ministar Đurović.

Kako bi se mnogobrojni turisti opredijelili za Crnu Goru i Budvu kao destinaciju svog narednog putovanja ojačane su konekcije sa mnoštvom emitivnih tržišta.“Zapadna Evropa je konačno okrenuta ka Crnoj Gori, imamo mnoge letove iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Luksemburga, Skandinavije, Poljske, ali i malo daljih destinacija kao što su Kuvajt, Saudijska Arabija, Emirati, Uzbekistan. Mislim da smo ove godine povezani sa dosta zemalja i mislim da će to doprinijeti kvalitetnoj sezoni,” istakao je ministar.Takav veliki potencijal za ostvarivanje rekordne turističke sezone proslavljen je upravo kroz glamurozni program “Ceremonije otvaranja sezone”, u sklopu koje je publika sinoć uživala u notama virtuoza na gitari Miloša Karadaglića i letonske harmonikašice, Ksenije Sidorove. Veliko interesovanje privukao je koncert svjetski popularnog operskog trija Il Volo, koji je budvanskoj publici predstavio svoje izuzetne glasove i zanimljiv repertoar.

“Naš repertoar su tradicionalne, italijanske pjesme, ali ne samo italijanske melodije već i sve pjesme koje su dio naše, ali i svjetske kulture. Mislim na pjesme sa teritorije Granade, Španije, pjesmu “My Way” koja je proslavila Frenka Sinatru. Ovako bogat repertoar predstavlja putovanje između kultura,” ispričao je pjevač sastava Il Volo, Ignazio Boschetto.Na repertoaru se našao i njihov veliki Evrovizijski hit “Grande amore”, a nakon grandioznog završetka koncerta uslijedio je i spektakularni vatromet. Dobra zabava se tu nije zavšila, već se proširila na jednu od najatraktivnijih lokacija u Budvi, na tvrđavu Mogren, gdje je upriličen after party uz ritmove legendarnog američkog DJ-a i producenta, Kevina Sandersona, a uz muzičku podršku domaćih DJ-eva, Starca i John K.Ovako pažljivo osmišljen internacionalni program samo je uvertira za velike planove koje za naredni period imaju u Turističkoj organizaciji Budva.“Upravo ove dvije večeri u okvriru svečane Ceremonije otvaranja sezone pokazuju da Budva jeste grad kulture. Budva kao drevni grad od više od 2,5 hiljade godina postojanja sa svim svojim kulturnim, kulturološkim, arheološkim i svim duhovnim potencijalima koje ima stvarno zaslužuje da u septembru bude proglašen za Evropsku prijestonicu kulture. To će nam dati dodatni zamah da uložimo u neophodne infrastrukturne objekte i da taj nivo kulturnih dešavanja i uopšteno poimanja kulture od strane svih građanki i građana ovog grada bude onakav kakav treba,” poručila je predstavnica TO Budva, Tijana Kotarac.