04-01-2023

Francuska zabranila onlajn prodaju paracetamola

Francuska vlada zabranila je od danas do kraja januara onlajn prodaju proizvoda na bazi paracetamola, zbog teškoća u nabavci tog lijeka protiv bolova.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Vlada je u objavi u Službenom listu navela da je internet prodaja ljekova sastavljenih isključivo od paracetamola obustavljena do 31. januara.

Odluka je donijeta zbog toga što se posljednjih šest mjeseci nastavljaju nestašice ljekova na bazi paracetamola, posebno u oblicima za djecu, navodi se u objavi.

Navodi se i da mjere koje su preduzele zdravstvene vlasti, mada su bile efikasne nijesu, do sada, uspjele da potpuno okončaju te teškoće u nabavci.

Od prije nekoliko mjeseci Nacionalna agencija za bezbjednost ljekova traži od francuskih apoteka da ograniče prodaju paracetamola pojedincima.

U decembru je francusko ministarstvo zdravlja upozorilo da uprkos tim mjerama situacija ostaje "složena" i da će biti potrebno još nekoliko nedjelja da se riješi.

Francuska vlada je u odluci ukazala na pogoršanje zdravstvene situacije u Kini, gdje je broj slučajeva kovida eksplodirao poslije naglog ukidanju drastičnih zdravstvenih mjera u prvoj polovini decembra.

Kineska vlada zabranila je izvoz paracetamola, a ta zemlja prizvodi veliki dio glavnog sastojka koji koriste laboratorije širom svijeta.

Teškoće u snabdijevanju javljaju se u okolnostima širih nestašica više ljekova u Francuskoj i drugim zemljama počevši od antibiotika kao što je amoksicilin.

(Beta)