03-09-2018

Francuski osnovci od danas ne smiju koristiti telefone ni tokom odmora

Đaci u Francuskoj se danas, poslije ljetnjeg raspusta, u školske klupe vraćaju bez mobilnih telefona, nakon što je vlada usvojila zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u svim osnovnim školama.

Francuski osnovci od danas ne smiju koristiti telefone ni tokom odmora | Radio Televizija Budva

Zabrana se odnosi na korišćenje mobilnih telefona tokom cijelog dana, uključujući i odmore, izuzev u slučaju hitne potrebe ili djece sa invaliditetom.

Učenici su, po novom zakonu, dužni da isključe svoje telefone ili da ih ostave u ormariću, a nastavnici imaju obavezu da oduzmu telefone do kraja dana u slučaju nepridržavanja zakona, prenosi AP.

Srednje škole takođe mogu, ako žele, da primijene ovu mjeru.

Ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke izjavio je da nova mjera ima za cilj da pomogne djeci da se se usredsrede na časove, da se bolje socijalizuju i smanje upotrebu društvenih mreža.

Svrha zabrane je i borba protiv maltretiranja putem interneta, kao i sprječavanje krađa i nasilja u školama.

Francuski parlament je 30. jula definitivno usvojio odluku o zabrani mobilnih telefona u školama, a ta odluka je danas, prvog dana nove školske godine, zvanično stupila na snagu.

Skupština je zakon usvojila kao rezultat kompromisa između dva poslanička doma, prenijeli su francuski mediji.

Predlog zakona poslanika partije Republika u pokretu (REM), podnijet u maju, predizborno je obećanje predsjednika Emanuela Makrona, koje je ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanke više puta potvrdio.

Poslanici stranke „Republikanci“, Socijalističke partije, partije „Nepokorni“ i Komunističke partije bili su uzdržani tokom glasanja, zaključivši da novi zakon “neće ništa promijeniti”.

S druge strane, ministar obrazovanja pozdravio je usvajanje zakona kao „zakona 21. vijeka koji šalje poruku francuskom društvu, ali i međunarodnom“, prenosi Tanjug.