10-01-2023

Franeta: 2022. najuspješnija godina za takmičare Plivačkog kluba „Budva“

Takmičari Plivačkog kluba “Budva” tokom 2022. godine učestvovali su na 12 takmičenja i osvojili 819 medalja od kojih su polovina bile zlatne. Oborena su 34 državna rekorda, osvojeno šest pehara u ekipnoj, a 34 u pojedinačnoj konkurenciji. Rezultate iz prethodne sezone u emisiji “Fair play” Televizije Budva sumirala je trenerica budvanskog kluba Danijela Franeta.

Franeta: 2022. najuspješnija godina za takmičare Plivačkog kluba „Budva“ | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva, PR Centar

Ona je kazala da je 2022. bila najuspješnija godina za plivače iz našeg grada.

"Mi smo navikli da svih ovih godina pokušamo da prevaziđemo prethodnu godinu i budemo što bolji. Međutim, nisam očekivala da će ova godina biti ovako uspješna. Uzeli smo duplu krunu u Crnoj Gori u ekipnoj konkurenciji i to je jako bitno za nas. Moram istaći da imamo ekipu od 25 do 30 plivača u svim uzrasnim kategorijama i svi oni su podjednako zaslužni za ovaj rezultat", navela je Franeta.

Posebno se osvrnula i na odlične rezultate Jovane Kuljače i Ada Gargovića koji su kao članovi budvanskog kluba proglašeni za najbolje takmičare u zemlji.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

"Naši kapiteni su Jovana Kuljača i Ado Gargović koji su ove godine predstavljali Crnu Goru na dva velika takmičenja i odradili i veliki i mali bazen i otplivali svoje lične rekorde. Za godinu i po dana su Olimpijske igre u Parizu. Potrudićemo se da se oni što bolje spreme i da predstave sebe, svoj grad i državu na najbolji mogući način", istakla je Franeta.

Kako je navela, crnogorski plivači već su počeli sa aktivnostima u novoj godini.

"Već od 9. do 22. januara pravimo razvojni kamp koji se tradicionalno održavao u Nikšiću, ali ove godine ćemo biti u Trebinju. Pozvano je 17 plivača i naporno ćemo raditi. Od 17 plivača sedam je iz našeg kluba. Pripreme su jako bitne za nas, odradićemo ih pedesetometarskom olimpijskom bazenu", dodala je ona.

Najavila je i takmičenja koja će biti u fokusu u ovoj sezoni.

"2023. je predolimpijska godina, pogotovo za Ada i Jovanu. Ove godine u maju imaćemo Igre malih zemalja na Malti i imamo neke naznake da će njih dvoje biti dio tima Crne Gore. Imamo i Svjetsko prvenstvo koje je u Fukuoki u julu mjesecu i ono je od izuzetnog značaja za dobijanje pozivnica za predstojeće Olimpijske igre. Naravno, između velikih takmičenja ekipa će nastupati na tradicionalnim plivačkim mitinzima, a preko Saveza probaćemo da obezbijedimo neko dodatno takmičenje za naše plivače", kazala je Franeta.

Trenerica Plivačkog kluba „Budva“ i selektorka reprezentacije Crne Gore nada se da će u skorijem vremenskom periodu u našem gradu biti održano neko međunarodno takmičenje, ali da je za to neophodno ispuniti određene uslove.

"Sve naše plivačke kolege kod nas i regionu priželjkuju jedno međunarodno takmičenje u Budvi. Međutim, moramo biti svjesni da bazen mora da se dovede u funkciju, pogotovo startni blokovi koji moraju da se dorade. U drugim sportovima se dobijaju licence za to, a mi jednostavno moramo omogućiti svim gostima koji dođu na naš bazen da se osjećaju lijepo i da plivalište bude spremno za takmičenje. Mislim da ćemo u budućnosti imati takvo takmičenje, jer plivanje u Budvi zaslužuje međunarodni miting", zaključila je Franeta.


M.S.