10-11-2020

GA: Direktorat oduzeo licencu revidentu, Upravni sud poništio saglasnost glavnog državnog arhitekte, a inspekcija dozvoljava gradnju objekta

"Urbanističko građevinski inspektor Nataša Brajović prihvatila je prijavu gradnje i zakonom propisanu dokumentaciju, saglasnost glavnog državnog arhitekte, revidovani glavni projekat i dr., za izgradnju objekta u Bečićima i utvrdila da je investitor ispunio uslov građenja objekta", saopštio je Božidar Vujičić, ovlašćeni predstavnik grupe birača Građanska Akcija.



Saopštenje prenosimo integralno:

Provjerom usaglašenosti revidovanog projekta sa urbanističko tehničkim uslovima Direktorat za inspekcijske poslove i licencirane Ministarstva održivog razvoja i turizma  je konstatovao da revizija glavnog projekta nije usaglašena sa UT uslovima i rješenjem oduzeo licencu revidentu.

Upravni sud je donio presudu kojom je poništio saglasnost glavnog državnog arhitekte. Nadležne institucije u Crnoj Gori sud i ministarstvo poništili su saglasnost glavnog državnog arhitekte i utvrdili da je glavni projekat revidovan suprotno zakonu, međutim objekat se i dalje gradi. Kontrolu objekta je 14.10.2020. godine, izvršio urbanističko građevinski inspektor Novak Lakušić i nije zabranio izgradnju objekta koji se gradi, na osnovu glavnog projekta koji je revidovan suprotno zakonu i bez saglasnosti glavnog državnog arhitekte, koju je Upravni sud poništio.

Kakvu pravdu i zaštitu imovine mogu očekivati građani Crne Gore od urbanističko građevinske inspekcije, koja dozvoljava izgradnju objekta, na osnovu revidovanog glavnog projekta koji nije usklađen sa UT uslovima i bez saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje? Inspekcija Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje dozvoljava izgradnju objekta bez dva najvažnija dokumenta koja propisuje Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.