16-08-2020

GA: Opština treba pod hitno da prestane sa izdavanjem UT uslova, na osnovu isteklih planova

"Poštovani građani i građanke Budve do dana određenog za glasanje ostalo je još 15 dana, a građani još uvijek nisu dobili jasan odgovor, od političkih subjekata koji su prijavili učešće na izborima, na pitanje od ogromnog značaja za budućnost građana i grada", poručili su iz Građanske akcije.

GA: Opština treba pod hitno da prestane sa izdavanjem UT uslova, na osnovu isteklih planova | Radio Televizija Budva

Kako navode iz Građanske akcije, pitanje koje je nametnula Građanska Akcija glasi: Da li su detaljni
urbanistički planovi, na osnovu kojih se izdaje dokumentacija za izgradnju objekata u Budvi, istekli ili nisu istekli, kao i hoće li se nakon 30.08. 2020. godini nastaviti sa praksom korišćenja isteklih planova?

"Da planovi nisu istekli i da su važeći izjasnio se Predsjednik Vlade Duško Marković kao i Glavni specijalni tužilac Katnić sa svojih pet kolega specijalnih tužilaca. Da su planovi istekli i da su kao takvi nevažeći izjasnio se Ustavni sud Odlukom U-II br.24/14 i Upravni sud Presudom U. broj2409/18. Da su planovi istekli, nevažeći i katastrofalni izjasnio se i Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, kao i da ih opština Budva mora primjenjivati jer su objavljeni na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma", kazali su.

Oni su napomenuli da Demokrate, URA, SNP, i SDP još uvijek ćute, za sad ne žele da se izjasne da li su detaljni planovi u Budvi istekli ili nisu istekli, odnosno da li su važeći ili nisu važeći.

"Na osnovu čl.162c Zakona o uređenju prostora i ozgradnji objekata koji je prestao da važi krajem 2017. godine kao i na osnovu čl.219 važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, opština ima pravo da usvaja nove urbanističke planove", navodi se u saopštenju.

Kako ističu, sasvim je jasno zašto je planove, koji su istekli 2014. godine, falsifikovao Predsjednik opštine Budva Srđa Popović, kadar DPS-a.

"Zašto je istekle planove organizovane kriminalne grupe DPS-a, koristila kao važeće, koalicija DF, Demokrate, SNP, SDP i URA, i pored činjenice da su Ralevićevi planovi enormno probili sve parametre iz plana višeg reda, na odgovor imaju pravo građani Budve, prije nego se odluče kome će 30.08.2020. godine dati svoj glas. Građanska Akcija smatra da će podrška političkim subjektima upravo zavisiti od odgovora na pitanje da li će nakon 30.08.2020. godine nastaviti sa falsifikovanjem isteklih planova ili će prestati sa tom praksom i u skladu sa zakonom pokrenuti postupak, usvajanja novih urbanističkih planova, kao bi se spasila Budva od Ralevićevih planova. Za Građansku Akciju planovi, koje je usvojila organizovana kriminalna grupa Demokratske partije socijalista, su istekli i već šest godina se koriste kao da nisu istekli, odnosno šest godina se falsifikuju i opština treba pod hitno prestati sa izdavanjem UT uslova, na osnovu isteklih planova.
Podržite Građansku Akciju. Zaokružite broj 5.", zaključuje se u saopštenju.