16-01-2022

Gdje je engleski jezik „kao domaći” ?

U “Indeksu znanja engleskog jezika” koji svake godine izdaje kompanija za edukaciju „Education First“, rangirano je 112 regija i država po stepenu poznavanja engleskog jezika, a na vrhu liste nalaze se Hrvatska i Srbija.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Kako prenosi Al Jazeera, izvještajem su obuhvaćene samo države kojima engleski nije maternji jezik.

Rast u Evropi, spor napredak na Bliskom istoku.

Podaci iz ovogodišnjeg izvještaja pokazuju da poznavanje engleskog jezika uvećava ekonomsku konkurentnost, da ljudi u gradovima bolje poznaju engleski jezik, ali i da su sredine u kojima je poznavanje engleskog jezika znatno više povezane sa svijetom i da su prisutne veće slobode i jednakosti.

Poznavanje engleskog u Evropi je na visokom nivou i u konstantnom rastu, dok su u Aziji trendovi kontradiktorni – porast poznavanja engleskog jezika je zabilježen u centralnoj i istočnoj Aziji, dok se u Japanu beleži pad u stepenu poznavanja engleskog jezika.

Države u Latinskoj Americi uglavnom napreduju u poznavanju engleskog jezika, dok u Meksiku konstantno pada stepen znanja ovog jezika.

Afrika je najviše podijeljena po pitanju poznavanja engleskog jezika, a skok u stepenu poznavanja zabilježen je u sjevernoafričkim zemljama – Alžiru, Egiptu i Tunisu.

Napredak je spor na Bliskom istoku – iako je zabilježen pomak poslednjih 10 godina, mlađi od 25 godina uopšte nisu napredovali, što je zabrinjavajuće s obzirom na veliki broj mlađe populacije u toj regiji, stoji u izvještaju EF-a.

Hrvatska i Srbija u vrhu liste.

Vrh liste zemalja u kojima je stepen poznavanja engleskog jezika na uspješnom nivou predvode Holandija, Austrija i Danska. U istoj kategoriji, na samom vrhu liste (10. mesto) nalazi se i Hrvatska, koja je ispred Njemačke i Luksemburga.

Samo nekoliko bodova iza Hrvatske nalazi se Srbija, i predvodi grupu zemalja u kojima je stepen poznavanja engleskog – visok.

Albanija je na 39. mestu liste i spada u grupu zemalja u kojima je stepen poznavanja engleskog jezika – umjeren.

Ostale države iz regije nisu obuhvaćene izveštajem.