10-08-2023

Gigović Radusinović: Pojačan rad inspekcija u svim turističkim centrima, najviše nepravilnosti u Budvi i Ulcinju

U skladu sa periodom godine, kojeg karakteriše pojačan promet robe i usluga, intenzitet rada Uprave za inspekcijske poslove podignut je na viši nivo. Najviše napravilnosti standardno se bilježi na teritoriji Budve i Ulcinja, na čijem suzbijanju svakodnevno radi 80 inspektora.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

Analiza tržišta pokazuje da se nepravilnosti koje su u domenu Uprave za inspekcijske poslove ponavljaju iz godine u godinu. Sada se poslovni ambijent i konkurencija daleko lakše osluškuju, pa se samim tim i nepravilnosti brže uočavaju.

Iako inspektori teže ka preventivnom djelovanju, kazne su nekad nezaobilazne a kaznena politika u određenim slučajevima veoma oštra i iznosi od 1.000 do 10.000 eura.

Na terenu svakodnevno cirkulišu inspektori koji obavljaju nadzor privrednih subjekata.

"Turistička inspekcija uvijek ima problem sa plažama, uvijek su tu nepravilnosti poput neizdavanje fiskalnih računa, neoslobođenost od mobilijara 50 odsto, broj spasilaca duž obale i slično. Tako da, u skladu sa našim kapacitetima mislim da je to negdje naš maksimum i da broj inspekcijskih nadzora i to koliko smo se potrudili da što više poslovnih subjekata uvedemo u te legalne tokove, govori da se za sada čini kao da smo na pravom putu", kazala je za Polis PR Uprave za inspekcijske poslove, Irena Gigović Radusinović.

Ona naglašava da su građani veliki partneri u suzbijanju rada na crno i sive ekonomije. Naime, oni se svakodnevno javljaju putem call centra i mejla tražeći informacije i podnoseći inicijative. A pohvale odlaze i na račun lokalnih samouprava, koje takođe u velikoj mjeri pomažu u suzbijanju nelegalnih poslovnih tokova.

"Isto tako nam dosta pomažu i u Budvi, jer ipak su oni ti koji iz prve ruke imaju informacije gdje se dešavaju određene aktivnosti gdje su najčešće nepravilnost. Tako da, državne institucije koje su uključene u turističku sezone, lokalne samouprave i građani, svi nam redom pomažu na ovom putu uvođenja što više poslovnih subjekata u legalne tokove", dodala je sagovornica Polisa.

S obzirom na širinu turističke ponude, broj turista i poslovnih proces, očekivano se u Budvi i Ulcinju bilježi najveći broj prekršaja.

"Dok smo u Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, kao i očekivano imali manji broj, ali opet kažem, u odnosu na prošlu sezonu to su slični podaci. S tim što analizom iskustava iz prethodnih godina mnogo nam je olakšan rad, jer smo znali gdje se nalazi najveći broj nepravilnosti i na šta inspekcije treba da obrate pažnju. Veliki broj neprijavljenih radnika, stranaca je nešto što je boljka kako Budve, tako i Ulcinja i drugih turističkih centara. Pored primorja, pojačan je inspekcijski nadzor i u svim turističkim centrima u zemlji, poput Žabljaka, Kolašina i Skadarskog jezera", zaključila je Gigović Radusinović.

M.S.