28-10-2023

Gigović Radusinović: Potrošači da vode računa pri trgovini putem onlajn platformi

Tržišna inspekcija je tokom prethodnog perioda kontrolisala onlajn trgovce i uz pomoć Uprave policije obavila kontrole kurirske službe. U vezi sa tim, iz Uprave za inspekcijske poslove upozoravaju da su prava potrošača koji obavljaju trgovinu onlajn, što je prevdiđeno Zakonom o zaštiti potrošača, u velikoj mjeri uskraćena.


Ilustracija, Foto: Printscreen (YouTube/RTV Budva) / Pixabay

Onlajn trgovina jeste poseban vid trgovine na malo, a prava potrošača predviđena su Zakonom o zaštiti potrošača. I trgovac koji se bavi prodajom preko interneta ima određene obaveze.

Kada je riječ o profilima na društvenim mrežama koji vrše prodaju, oni nisu trgovci samim tim što nisu registrovani.

"Kada govorimo o onlajn trgovinama koje su registrovane kao trgovine na malo, potrošači treba da budu svjesni da u tim situacijama imaju apsolutno jednaka prava prema Zakonu o zaštiti potrošača kao kada trguju u bilo kojoj klasičnoj trgovini. Međutim, problemi dolaze kada imamo primjere trgovina koje nisu registrovane, odnosno bave se onalajn prodajom. U tom slučaju moramo naglasiti da se potrošač ne prepoznaje kao takav, zbog toga što preko puta sebe nema registrovanog trgovca, već jedno fizičko lice koje se bavi nelegalnom prodajom. U tom slučaju Zakon nije na strani građana koji trguju na taj način", kazala je za Polis PR Uprave za inspekcijske poslove, Irena Gigović Radusinović.

Gigović Radusinović ističe da imaju dobru saradnju sa Upravom policije koja zaustavlja i kontroliše kurirske službe i utvrđuje da li roba ima svu potrebnu dokumentaciju.

"Kada govorimo o toj oblasti, tržišna inspekcija je imala aktivnosti u saradnji sa Upravom policije, jer Uprava policije ima pravo da zaustavlja vozila koja su u pokretu, dok tržišni inspektori nemaju ta ovlašćenja. Naročito ukoliko postoji sumnja da se u vozilima kurirske službe nalazi roba koja nema propratnu dokumentaciju, odnosno dokaz o porijeklu. Kada dođe do situacije kad tržišni inspektor sa članom Uprave policije dođe u kontakt sa robom, i tokom nadzora dođe do zaključka da nema propratnih dokumenata, ta roba je bila oduzimana. Imali smo par akcija tog tipa i sigurno da će u narednom periodu tržišna inspekcija djelovati u tom pravcu", navela je ona.

Gigović Radusinović apeluje na sve potrošače da vode računa o tome putem kakvih internet platformi trguju i da budu svjesni da kupovinom preko nelegalnih stranica neće moći da zaštite svoja potrošačka prava.

M.S.