17-06-2021

Godina od potresnih scena u Budvi, Carević: Niko ne treba da misli da može da privatizuje pobjedu od 30. avgusta

Povodom godišnjice nasilne smjene vlasti u Budvi čelnici opštine i građani okupili su se jutros na Trgu sunca kako bi obilježili ovaj datum. Kako je poručio predsjednik Opštine, Marko Carević danas je tačno godinu dana od sramnog policijskog upada u zgradu Opštine kada je golom silom, uz pomoć batina, suzavaca i šok bombi i kupljnih pripadnika jedinica MUP-a smijenjeno legitimno i legalno izabrano rukovodstvo Budve. On je kao prvi čovjek grada izrazio želju da se izborna volja od 30. avgusta u potpunosti ispoštuje i pozvao sve aktere vlasti da budu jednako odgovorni, sjednu za sto i završe posao koji su, kako je rekao, započeli onog dana kad su ih građani izabrali.


Foto: portal RTV Budva

"Okupili smo se ovdje da poručimo da Budva neće zaboraviti onaj teror, da neće zaboraviti nijedan suzavac, naročito ne onaj koji je ispaljen u pravcu naše djece u sportskom centru. Sve one nepravde, hapšenja, prebijanja i sudske procese kasnije. Sve one građane koji su trpjeli teror jer su vjerovali u pravo i pravdu. Dokazi o svim nepočinstvima koje su izvršili su pripremljeni i biće podnijete krivične prijave protiv svakog ko je učestvovao u nezapamćenom teroru prema Opštini Budva i svim njenim građanima u periodu od 75 dana, kada su uhapsili ovu zgradu, a prema građanima primijenjivali represiju i tretirali ih kao teroriste i kriminalce. Dovoljno je da samo podsjetimo na strašne slike iz vatrogasne stanice kada su ti neljudi krenuli da maltretiraju naše vatrogasce kojima dugujemo puno", naglasio je Carević.

"Promjenom tužilačkih zakona stekli se uslovi za podnošenje krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u nasilnoj promjeni vlasti, političkoj korupciji i lokalnom državnom udaru"

"Mi smo obećali da nećemo dozvoliti da se ponovi kotorski scenario, da nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana i istrajali smo u tome. Istrajali smo prije svega zahvaljujući Vama, Vašoj odlučnosti i hrabrosti. Istrajali smo jer smo zajedno znali da ako se mi povučemo, iza nas neće ostati više ništa. Dva mjeseca je trajala okupacija ove zgrade, ali i cijelog grada. Dočekali smo taj 30. avgust, pobjedu koju smo ostvarili na izborima i koja je poslala jednu potličku družinu u prošlost. Nadamo se da će tamo i ostati jer bolje nisu zaslužili", kazao je Carević.

Kako je istakao, pobjeda ima gorak ukus zbog preko 100.000 eura plaćenih kazni i preko 300 sudskih procesa koji su i nakon smjene vlasti trajali. Prvi čovjek Budve je podvukao da nisu osjetili pravdu već samo nepravdu, te da su oni koji su učestvovali u teroru koji je sproveden, umjesto odgovornosti pred zakonom dobili unapređenja i to, tvrdi predsjednik, u Vladi Crne Gore.

"Prije tačno godinu dana smo ovdje branili izbornu volju građana, ali sa ovog mjesta smo branili i našu Srpsku pravoslavnu crkvu jer smo znali da je napad na zgradu Opštine bila samo pokazna vježba za ono što bi uslijedilo u našim crkvama, hramovima i manastirima. Bezbrojne kolone litija koje su se formirale, na dostojanstven i neponovljiv način pokazale su šta je to sloboda i šta je to demokratija. Vjerujem da smo za svagda raskrstili sa političkom korupcijom, prodajom odbornika i poslanika i promjenom izborne volje građana", naglasio je Carević.

DPS-u, dodao je on, matematika nikad nije bila jača strana.

"Rekli su da će nas odavde počistiti za 15 minuta, a kao što vidimo nisu u tome uspjeli ni tada, a ni sada. Kada su kupili odbornika rekli su da je 17 više od 16, misleći da novcem mogu da kupe izbornu volju, a mi smo ipak pokazali da je 16 više od 17 kada iza tih prostih brojeva stoje snaga i odlučnost građana ovog grada. Tada smo rekli, i vjerujem dokazali, da ovo nije bila borba za fotelje. Sačuvali smo izbornu volju građana, Srpsku pravoslavnu crkvu i budžet građana Budve i nastavićemo da i dalje čuvamo njihovo pravo da odlučuju ko će vršiti vlast u Budvi. Pred nama su neki novi izazovi, vjerujemo da je ovaj grad jednom za svagda raščistio sa organizovanim kriminalnom i korupcijom, odnosno DPS-om, i da u budućnosti treba da bira između nas koji će raditi u najboljem interesu svih Vas", poručio je predsjednik Opštine Budva.

"Niko ne treba da misli da može da privatizuje pobjedu od 30. avgusta"

"Jer je ona izvor borbe svakog čovjeka na svakom mjestu protiv DPS-a u posljednjih 30 godina i zato ona jeste tako veličanstvena. Bojim se da nismo svi podjednako odgovorni prema toj činjenici, jer očigledno postoje razlike između nas koji predano i svakodnevno radimo da sačuvamo finansijsku stabilnost i održivost grada i onih koji se bave politikanstvom, demagogijom i populizmom", smatra Carević.

On je kao prvi čovjek grada izrazio želju da se izborna volja od 30. avgusta u potpunosti ispoštuje i pozvao sve aktere vlasti da budu jednako odgovorni, sjednu za sto i završe posao koji su, kako je rekao, započeli onog dana kad su ih građani izabrali.

"Ovo je drugi put da pozivam na dijalog i ukoliko on ne uspije onda postoji očigledna namjera da nas neko vraća u atmosferu od prije godinu dana i da se kocka sa izbornom voljom građana", dodao je predsjednik Opštine.

Poručio je da će ovaj dan ostati zapisan crnim slovima u istoriji Budve, jer je tada naš grad, kako je rekao, ličio na ratnu zonu a ne turističko mjesto. Prema Careviću, 17. jun je, sa druge strane, svijetli primjer kako su se građani suprotstavili samovolji autokratskog režima DPS-a.

"Na ovaj dan, na do sada nezapamćen način, otpočeli smo našu borbu protiv političko-kriminalne tiranije DPS-a i državnih organa. Budva je zbog načina borbe postala simbol otpora u Crnoj Gori i dala je ključan doprinos u promjenama. Da nije bilo borbe za slobodu u Budvi, ne bi bilo ni slobodne Crne Gore. U to vrijeme živjeli i u nove pobjede!", kazao je Carević.

Bajković: Godinu dana od najsramnijijeg dešavanja u istoriji ovog grada

Iva Bajković, koja je livestream-ovima prošlogodišnja dešavanja pratila gotovo 24 sata, zahvalila se prisutnima što su se odazvali pozivu da makar, kako je istkla, na ovaj simboličan način obilježe godinu dana od najsramnijijeg dešavanja u istoriji ovog grada.

"Od dana kada je policija instrumentalizovana, kupljena, politički plaćena, korumpirana upala u zgradu opštine Budva mimo zakona, mimo Ustava ove države, i legalno i legitimno rukovodstvo izvukla, ali bukvalno izvukla iz zgrade da bi omogućila uzurpatorima da zauzmu ove fotelje i da dva mjeseca drže grad okupiran i zatvoren", istakla je ona.

Mitorović: Glad za foteljama ne smije da bude veća i jača od izborne volje građana

Nataša Mitrović (PzP) kazala je da se nada da će 2020. godina biti nauk svim narednim generacijama šta ne smiju da urade, te da glad za foteljama ne smije da bude veća i jača od izborne volje građana.

"Takođe moram da istaknem mali broj pripadnika MUP-a, koji su bili itekako svjesni da su položili zakletvu narodu i državi, i nisu pali pod uticaj tadašnje vlasti već su stali uz svoj narod, a sve ostalo Bog će suditi", poručila je Mitrović.

Rađenovič: Nismo opravdali očekivanja građana

Budva je prije godinu na današnji dan ličila na Bejrut, a mi smo uspjeli sa građanima da DPS pošaljemo na političko smetlište, kazao je Krsto Rađenović (SNP), ističući da nisu opravdali očekivanja građana, zato što vlast u gradu, ni poslije godinu dana nije profunkcionisala.

"Pitam da li smo opravdali očekivanja građana, jer policajci koji su prošle godine bacili uniformu i stali uz narod, nijesu vraćeni na dužnost, vlast ni nakon godinu u gradu nije konstituisana u punom kapacitetu, mnogo koji su kivi za ovu nasilnu smjenu vlasti i političku korupciju i dalje nijesu odgovarali … mnogo je toga što je rečeno 30. avgusta još čeka da se se ispuni", poručio je Rađenović.

Razvoj događaja

Višemjesečna politička kriza zahuhtala se inicijativama za smjenu predsjednika Opštine Marka Carevića i SO Budva Krsta Radovića koju su krajem aprila prošle godine potpisali odbornici Crnogorske, DPS-a, SD-a i tada nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Ubrzo su uslijedila maratonska skupštinska zasijedanja pod šatorom ispred Opštine nakon kojih nije došlo do glasanja o inicijativama koje je predložila opozicija. Tih dana na Trgu sunca okupljao se i veliki broj građana koji su dali podršku lokalnoj vlasti i izrazili protest zbog namjere da se, kako su više puta napomenuli, prekroji izborna volja građana.

Odbornici opozicije su zatim 11. juna održali zasijedanje u Turističkom naselju "Slovenska plaža" gdje su izglasali razrješenja Carevića i Radovića, a za vršioce družnosti predsjednika Opštine i Skupštine izabrali Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Snežanu Kuč (DPS).

Pošto opštinsko rukovodstvo nije htjelo da prihvati ove odluke, za koje su više puta kazali da su nelegitimne, oni nisu htjeli da napuste svoja radna mjesta te je uslijedila i reakcija policije. Upravo 17. juna uhapšeni su Carević, Radović, kao i funkcioneri DF-a Đorđije Pribilović i Đorđije Vujović, Dragan Krapović iz Demokrata i Krsto Rađenović iz SNP-a, šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović i sekretar za investicije Mladen Mikijelj. Lisice na ruke stavljene su i menadžeru Opštine Milu Božoviću i načelniku Službe zaštite i spašavanja Draganu Božoviću.

(VIDEO) Potresne scene ispred Opštine, uhapšeno više funkcionera

Nakon neuspjelog političkog dijaloga između dvije strane, zgrada Opštine zauzeta je od strane policije i pripadnika privatnog obezbjeđenja, a 24. jun bio je još jedan turbulentan dan. Situacija je eksalirala nakon izjave tadašnjeg premijera Crne Gore Duška Markovića koji je, komentarišući situaciji u Budvi kazao da će ako ne bude mjesta razumu, država reagovati za 15 minuta.

Marković: Ako ne bude mjesta razumu država će to riješiti za petnaest minuta

Službenici Uprave policije uslijed revolta nezadovoljnih građana bacali su suzavac, a u nekoliko situacija prekoračili su svoja ovlašćenja.

(VIDEO) Policija rastjerala protestante suzavcem

Funkcioneri koji su smijenjeni u ovom prevratu, predvođeni Carevićem i Radovićem dolazili su svakog jutra na Trg sunca uz poruku da neće dozvoliti da se prekraja izborna volja građana.

Službenici policije i neidentifikovani pripadnici privatnog obezbjeđenja povukli su se sa ulaznih vrata tek nakon izborne noći kada lista DPS-a, SD-a i Crnogorske ubjedljivo izgubila na lokalnim izborima, a tada su se nakon više od 30 godina dogodile i promjene na republičkom nivou.


D.B./M.S.