12-03-2021

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Prvi demokratski izabran premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan prije 18 godina. Premijerka Ana Brnabić je danas, zajedno sa ministrima, položila vijenac kod ulaza u Vladu Srbije, na mjestu gdje je ubijen Đinđić.

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića | Radio Televizija Budva

Foto: anti.media

On je bio prvi premijer Srbije poslije pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS).

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a Srbija se otvorila prema svijetu.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je bio prvi demokratski premijer Srbije, nije istražena.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a to je potvrđivala i činjenica da je planirano da se tog dana, kako je Vlada Srbije kasnije saopštila, potpiše nalog za hapšenje jednog broja pripadnika te grupe.

U Srbiji je zavedeno vanredno stanje koje je trajalo do 22. aprila, a u policijskoj akciji "Sablja", uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli određeno vrijeme u pritvoru.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija, i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Kum i Šiptar su ubijeni 27. marta u pokušaju policije da ih uhapsi.

U policijskoj akciji "Sablja" uhapšen je neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović, kao i nekoliko članova raspuštene JSO, ali i brojni pripadnici zemunskog klana. Hapšenja su, takođe, pomogla u razjašnjavanju brojnih ubistava koja su se desila ranije.

U avgustu 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra 2003. u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Predsjednica sudskog vijeća koje je presudilo za ubistvo premijera Đinđića, Nata Mesarović izjavila je da je zločinu "prethodila satanizacija ličnosti premijera i njegovih najbiližih saradnika".


Izvor: RTCG