22-07-2022

Goliš o Skočiđevojci: Krajnji je rok da se institucije uozbilje i zaustave projektnu dokumentaciju

Investitor hotelskog kompleksa lociranog na krajnjem istočnom dijelu Urbanističkog projekta „Turističko naselje Skočiđevojka“ i dalje ne odustaje od projekta na koje je saglasnost dao Glavni državni arhitekta. Mjesna zajednica Reževići takođe ne odustaje od svojih napora da zaustavi planiranu devastaciju prostora.


Goliš, Printscreen: Youtube/RTV Budva

Arhitektica i ujedno članica savjeta MZ Petrovac Tamara Goliš kazala je za "Polis" da je ova mjesna zajednica iz tog razloga uputila zahtjev resornom ministarstvu da se po zakonu o upravnom postupku ta osporena rješenja ponište po službenoj dužnosti, jer se, kako tvrdi, u njima nalaze netačni podaci i činjenice.

Podnešena je inicijativa za konsultativno saslušanje skupštinskom Odboru za planiranje prostora. Kako Goliš ističe MZ Reževići nije protiv izgradnje, ali su protiv izgradnje na ovaj način.

"Ruku na srce, inicijativu smo podnijeli prije tri dana, tako da još uvijek nismo dobili zvaničan odgovor ni od Ministarstva, ni od Odbora", istakla je ona.

Smatra da izgradnji objekta ovakvog tipa nije mjesto na planiranoj lokaciji.

"Na lokaciji Reževića koju svi poznajemo kao zonu na kojoj preovladavaju maslinjaci, stara seoska jezgra kamenih kuća sa novoizgrađenim vilama, mi najedanput dobijamo jednu mega strukturu koja je na donjoj urbanističkoj parceli dugačka 300 metara i ta konstrukcija ima 15 etaža. Gornja parcela je 14 etaža i blizu 200 metara dužine. Ukupna bruto površina za obje lokacije je preko 100.000 metara kvadratnih", istakla je Goliš.


Planirani izgled kompleksa, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Arhitektonski studio AIM

Lokalne institucije, kako je dodala, nemaju sluha za rješavanje ovog problema, a, prema njenim riječima, najgora stvar je u tome što Glavni državni arhitekta nema drugostepeni organ.

"Nažalost, od organa i službi Opštine Budva osim nezvaničnog razumijevanja, nije bilo konkretnih poteza u pravcu zaštite naših prava i interesa. Najgora stvar je što Glavni državni arhitekta nema drugostepeni organ, shodno Zakonu o planiranju prostora i to je jedan mehanizam zapravo da se obesmisli preispitivanje njegovih rješenja, iz razloga što je dozvoljeno samo podnošenje upravne tužbe. Nažalost, Upravni sud rješava zahtjeve u vrlo dugom vremenskom roku. Najvjerovatniji slijed događaja je da će investitori podnijeti prijavu radova u avgustu, da će započeti radove u oktobru, da ćemo za dvije godine dobiti jednu mega strukturu u prostoru u kojem joj nije mjesto", kazala je Goliš.

Projektna dokumentacija za Skočiđevojku je u fazi pribavljanja saglasnosti na Elaborat procjene i uticaja na životnu sredinu.

"Taj postupak je započet u opštinskom Sekretarijatu za urbanizam pa je prekinut zbog nenadležnosti i prosleđen je Agenciji za zaštitu prirode. U tom elaboratu je navedeno da investitor planira da započne radove u oktobru ove godine. Tako da je krajnji neki rok da se naše institucije uozbilje i preduzmu zakonom propisane aktivnosti kako bi se ta projektna dokumentacija zaustavila, da na Skočiđevojci ne dobijemo situaciju kao što imamo u Petrovcu sa Crystal Rivijerom, nezavršenom u grubim građevinskim radovima. Investitoru pogoduje trenutna politička nestabilnost naše države, kao i periodi ljetnjeg odmora, jer se sve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom završavaju se pred Novu godinu ili tokom odmora, kada je budnost javnosti najmanja", zaključila je Goliš.