24-10-2019

Golubović: Realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu se nameće kao zahtjev savremenog doba

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, rekao je danas na međunarodnoj Konferenciji o ekonomiji da se akcenat stavlja na regionalnu saradnju kao nezaobilazan faktor jačanja stabilnosti i konkurentnosti Zapadnog Balkana.

Golubović: Realnost udruživanja i zajedničkog rada u regionu se nameće kao zahtjev savremenog doba | Radio Televizija Budva

U radu jednog od najznačajnijih ekonomskih skupova na prostoru jugoistočne Evrope, koji ove godine ima temu „Sinergija – ključ uspjeha Regiona“, učestvuje 700 predstavnika vlada, međunarodne i poslovne zajednice, naučne te stručne javnosti.

Konferenciju su otvorili predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik Vlade Duško Marković, nakon čega se prisutniuma obratio zamjenik generalnog sekretara OECD Ulrik Vestergaard Knudsen.

"Samo snažna saradnja može stvoriti sinergijiski efekat. Zemlje Balkana i pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju postigle su veliki uspjeh", smatra Golubović.

On je naveo da je prošlogodišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 5,1 odsto zasnovana na investicijama i da pozicionira zemlju u sam vrh evropskih zemalja.

"Kada je riječ o investicijama i dalje smo lideri u regionu", saopštio je Golubović i dodao da je nezaposlenost pala na istorijski minimum.

Prema njegovim riječima, privredna saradnja u regionu i dalje je ispod optimalnog nivoa.

Golubović je rekao da su odlazak stanovništva u zemlje Zapadne Evrope i nedostatak radne snage glavni izazov ekonomija zemalja ovog područja.

"Privrednici ističu jasno opredjeljenje za jačanje poslovnih veza sa kolegama u regionu, svjesni potrebe fokusiranja na budućnost, gdje je kvalitet života jasan prioritet", kazao je Golubović.

On je pozvao sve na udruživanje resursa, bezrezevno otvaraju nove perspektive sarandje i zajedno odlučuju o ovom prostoru.

Zamjenik generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Ulrik Vestergaard Knudsen, saopštio je da je bliska saradnja između javnog i privatnog sektora u samoj srži rada OECD-a.

"Spajali smo vlade i poslovne lidere da bi dobili zajedničke ideje i donijeli bolje politike za bolji standard života građana", rekao je Knudsen.

Regionalna saradnja će, kako je naveo, biti od kritične važnosti da bi se došlo do većeg prosperiteta stanovnika regiona.

"Jača regionalna saradnja će omogućitii državama da prevaziđu barijere i imaju bolje protoke usluga, robe i kapitala", rekao je Knudsen.

On je ocijenio da su zemlje Zapadnog Balkana značajno rasle, ali da regon mora da razvije novi model rasta.

"Neophodne su strukturne reforme, duboke, i one su još važnije u kontekstu slalbljenja globalnih makroekonomskih uslova, koje nijesu u dometu političara regiona", kazao je Knudsen.