23-06-2016

Google počinje vožnju po putevima Crne Gore za potrebe Street View servisa

Kompanija Google danas je najavila da će unaprijediti kvalitet Google Mapa u Crnoj Gori i otpočeti sa prikupljanjem fotografija za svoj popularni Street View servis. Od 23. juna, Google automobili će početi sa vožnjama i snimanjem panoramskih fotografija pod uglom od 360° u Podgorici i drugim mjestima, kao što su istorijska mjesta i turistički atraktivne lokacije na primorju.

Google počinje vožnju po putevima Crne Gore za potrebe  Street View servisa | Radio Televizija Budva

Street View je vrlo popularan servis na Google Mapama koji je prvi put predstavljen u maju 2007. godine i dostupan je u 76 zemalja svijeta. On omogućuje korisnicima da virtuelno istraže lokalitete i prošetaju njima zahvaljujući panoramskim fotografijama napravljenim na nivou ulica. Takođe, usluga Street View je dostupna na Google Earth servisu, kao i na Google Mapama za mobilne uređaje.

"Planiramo da počnemo sa vožnjama po Podgorici, a nedugo zatim i sa snimanjem drugih gradova i mjesta, sa posebnim fokusom na južni dio Crne Gore i primorske lokalitete od Herceg Novog preko Kotora, Dobrote, Budve, Sutomora, Bara i Ulcinja. Planiramo da pokrijemo što veći dio putne mreže u narednih nekoliko mjeseci. Plan vožnji uveliko zavisi od faktora čija kontrola nije u našoj moći (vremenski uslovi, zatvaranje saobraćajnica i slično). Zbog tog ćemo stalno ažurirati najave o kretanju naših automobila na internet stranici https://www.google.com/maps/streetview/explore/ gdje se nalazi i više informacija o Street View servisu.

Fotografije koje prikupimo su obrađene i pažljivo spojene, a tehnološki proces kojim se to postiže može da traje i nekoliko mjeseci. Korisnicima će ove fotografije biti dostupne kada se proces spajanja fotografija kompletira, u sklopu Stret View usluge na Google Mapa", navodi se u saopštenju.

“Od brojnih korisnika iz Crne Gore čuli smo da bi bili veoma zainteresovani da mogu da koriste Street View uslugu. To je razlog zbog kojeg danas sa zadovoljstvom možemo da najavimo početak vožnji kojima ćemo ulice i lokalitete predivne zemlje kao što je Crna Gora učiniti dostupnijim korisnicima širom svijeta. Od ove usluge, brojne koristi će imati kako poslovni, tako i privatni korisnici”, kazao je Antony Mcloughlin, programski menadžer zadužen za StreetView u kompaniji Google.

“Privilegija je biti dio porodice država u kojima se može koristiti najprepoznatljiviji internet ambasador, servis Google street view. Ovaj servis je pravi primjer korišćenja ICT u različite svrhe, od turizma, tržišta nekretnina do generalnog informisanja o određenoj lokaciji. Istovremeno, daće veliki doprinos promociji turističkih, kulturnih i investicionih potencijala Crne Gore. Putovanje kroz našu državu i na virtuelni način pokazaće da je Crna Gora mjesto za uživanje u pejzažima, ali i u kulturnim dobrima, mediteranskoj arhitekturi i UNESCOvim zaštićenim područjima. Zato Crna Gora samouvjereno i ponosno prihvata titulu balkanske carice i poziva sve one koji žele da osjete glamur Mediterana da posjete ovaj biser Evrope.
Street View mnoge će približiti Crnoj Gori koja je, iako mala država, država koja ima mnogo toga da ponudi i u kojoj nikada ne može biti dosadno”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i tehnologije Vujica Lazović.

“Street View je dobar način za predstavljanje zemlje, posebno ako imamo u vidu da živimo u digitalnom dobu i da je prvo mjesto na kome tražimo informacije o bilo čemu, pa i o tome koja mjesta da posjetimo, upravo internet. Istraživanje čuda crnogorske prirode, važnih kulturnih, istorijskih, zabavnih mjesta je za nas, kao zemlju gdje je jedan od osnovnih stubova ekonomije turizam, suviše važno da bi bilo zasnovano isključivo na tradicionalnim modelima promocije. Uz konstruktivan i profesionalan razgovor sa predstavnicima Google-a, imaćemo, nadam se, svjetskog partnera više, koji će dati podršku na putu kreiranja vrhunskog, jedinstvenog, crnogorskog turističkog proizvoda”, naglasio je Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

Google posvećuje veliku pažnju zaštiti privatnosti dok u isto vrijeme omogućava svim korisnicima da imaju koristi od ove usluge. Kao i sa svim fotografijama Street View sevisa, Google će primijeniti tehnologiju za zamućivanje lica ljudi i registracionih oznaka vozila kako bi zaštitio njihovu privatnost. Takođe, svaki korisnik može prijaviti fotografiju koju smatra neprimjerenom klikom na ikonicu „prijavite problem“ u donjem lijevom uglu fotografije, što će otvoriti jednostavni formular kojim se precizira za koji dio slike se zahtjeva dodatno zamućenje.

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama sa zadovoljstvom ističe da je kroz saradnju, prilikom realizacije projekta "Google Street View" i "Google Maps" za teritoriju Crne Gore, "Google Inc" ispoštovao smjernice upućene sa ciljem obezbjeđenja zaštite ličnih podataka saglasno međunarodnim standardima i pozitivnim propisima Crne Gore.
Imajući u vidu značaj pružanja usluge "Google Street View" i "Google Maps" za internet prezentaciju Crne Gore, prije svega kao virtuelno promovisanje turističkih potencijala, očekujemo da će Google Inc prilikom prikupljanja, čuvanja i korišćenja ličnih podataka posredstvom navedenih servisa do kraja poštovati načela zaštite ličnih podataka i preduzeti sve potrebne mehanizme kako ne bi došlo do zloupotrebe istih.

Na lokacijama u Crnoj Gori gdje će Street View biti dostupan, usluga se može pokrenuti zumiranjem prikaza Google Maps na najkrupniji prikaz, ili povlačenjem narandžaste ikonice „Pegman“ sa lijeve strane mape na ulicu označenu plavom bojom.

Usluga omogućava korisniku da pogleda objekat, npr. restoran, prije nego što napravi rezervaciju, da napravi plan putovanja, organizuje mjesto sastanka, a ujedno i pomaže oko domaćih zadataka iz geografije i još mnogo toga. Korisnici koji su u potrazi za novim mjestom stanovanja mogu korišćenjem usluge Street View da uštede vrijeme jer mogu pregledati nekretninu, njenu okolinu i vidjeti kako da dođu do te lokacije. Usluga Street View takođe je korisna kompanijama. Besplatnom integracijom Google Mapa sa internet stranicom kompanije, omogućuje se promocija različitih usluga i objekata - npr. hotela ili lokalne knjižare ili restorana. Za više informacija o Street View servisu i kako se može koristiti bilo u rekreativne bilo poslovne svrhe, posjetite sajt https://www.google.com/maps/streetview/understand/