14-09-2022

Gostovanjem Laure Barne završena treća Književna komuna u Petrovcu

Gostovanjem književnice Laure Barne 7. septembra zaokruženo je ovogodišnje izdanje Književne komuna u Petrovcu. Riječ je o programu koji je po treći put organizovala Narodna biblioteka Budve, uz podršku JU Muzeji i galerije Budve, Turističke organizacije Opštine Budva i HTP Budvanska rivijera.


Foto: Đorđe Gregović

Urednik Književne komune, pisac Đorđe Gregović istakao je da je Laura Barna petrovačkoj publici na gradskom šetalištu priredila izuzetno veče.

"Samostalna umjetnica, istoričarka umjetnosti po vokaciji a prozni pisac, esejista i romansijer po sopstvenom osjećanju, Laura Barna je sa dignitetom branila poziciju kulture i umjetnosti u savremenom svijetu. U njenim najistaknutijim i nagrađenim romanima – Crno telo (2007), Moja poslednja glavobolja (2008), Đorđoneova kletva (2011), Jugo uvek okreće na buru (2018) i Sve moje sestre (2021) – ona sa velikom ljubavlju brani pozicije kulture i zavještanje lijepog, umjetničkog diskursa. Otuda i njena neprikrivena ljubav prema klasicima srpske književnosti koje na autorski način oživljava u svojim knjigama – Lazi Kostiću, Isidori Sekulić, Rastku Petroviću, najvažnijem srpskom impresionisti Kosti Milićeviću i drugima", naveo je Gregović.

Kao izuzetan sagovornik i poznavalac književnosti, Laura Barna s pravom iznosi stav da je “dužnost pisca da se bori i ukazuje na anomalije u društvu, manjkavosti ali i nepravde izazvane pre svega zaboravom.”

"Ona ističe da “prebrzo zaboravljamo jer hitamo što brže da živimo i zanemarujemo prošlost iz straha da nam ne promakne sadašnjost i zbog straha da ne dočekamo budućnost.”
Iz tih pobuda proističe široki narativ njenih romana, horizontalna i vertikalna ideja lijepog u životu i teškog, bolnog u sudbinama. Njena veoma kontekstualna proza ističe važnost koju kultura jednog naroda i njeni najviši dometi imaju za budućnost.
U razgovoru je istakla značaj svog odrastanja na moru, u Herceg Novom i Splitu, značaj Mediterana u svom poimanju života. Ali kako vezuje svoje stvaralaštvo i bitisanje za Beograd, u njemu prepoznaje svoje ogledalo, koliko i iskušenje od kojeg ne strahuje. U dijelu razgovora koji je na dinamičan način kroz kratka pitanja djelimično prikazao njenu ličnost i misao, na pitanje – Hleb ili so? – odgovorila je – Hleb. To je jedan od najčudesnijih čovjekovih izuma, nešto beskrajno važno, poput zaveštanja nekim drugim generacijama", sumirao je Gregović.

U okviru ovogodišnje Književne komune, koja je počela 21. avgusta, realizovana su tri gostovanja. Program je otvorilo književno veče pisca Gorana Gocića, a 29. avgusta upriličeno je gostovanje barskog novinara i publiciste Željka Milovića.