31-07-2016

Grad teatar: Izložba „Budvanski murali“ na bedemima Starog grada

U nedjelju, 31. jula, nastavlja se likovni rogram ovogodišnjeg festivala otvaranjem izložbe „Budvanski murali“. Izložba će biti otvorena u 19h, a radovi će biti izloženi na bedemima Starog grada (bedem iznad šankova, ulaz od gvozdenih vrata).

Grad teatar: Izložba „Budvanski murali“ na bedemima Starog grada | Radio Televizija Budva

Merin Smailagić, urednik likovnog programa, u obrazloženju je naveo:
„Tu su i BUDVANKI MURALI, izložba kojom smo željeli da damo priliku mladim stvaraocima – studentima, da pokažu svoj dar na našem Festivalu. U saradnji sa Akademijom na Cetinju, studentima slikarstva i dizajna, organizovaćemo izradu murala na temu ’Festival’, koji će se stvarati na građevinskim tablama (zaštitnoj ogradi) u Budvi“.

Ana Matić, profesor Grafičkih komunikacija na FLU Cetinje povodom ove izložbe je istakla:
„Poziv Budva Grad Teatra, da radove studenta izložimo u nekom od javnih prostora Budve je dobra inicijativa. To je promocija mladih autora i promocija fakulteta. Otvara prostor da ilustraciju približimo gradu na najdirektniji način. Možda baš onima koji i nisu vidjeli publikacije za koje su ove ilustracije kreirane, ali su šetnjom kroz grad makar i nesvjesno bogatiji za novo imaginarno iskustvo. Street art i Public dizajn već odavno su ustaljena umjetnička/dizjanerska praksa u svijetu. Kod nas to veoma stidljivo ide, ali se primjećuju mali pomaci. Nedavno je povodom aktivnosti koje su inicirali umjetnički fakulteti UCG-a na Cetinju, a koje su posvećene obilježvanju Jubileja obnove nezavisnosti, na Cetinju prezentovan još jedan fotografski projekat koji bi smo mogli tretirati kao dizajn za javni prostor – Fasade Cetinja. Projekat je "položio ispit" istog časa kad su fasade postavljene. Veliki broj građana i turista fotografiše se ispred ovih fasada i svoje fotografije djeli sa "on-line prijateljima". Fasade su već postale još jedna turistička tačka Prijestonice. Izložbom "Ilustracije gradu" i Budva je otvorila svoja vrata mladim autorima i novim svježim idejama. Predstava može da počne“.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Ivane Vujošević, Jelene Tošković i Srđe Dragovića.

Ivana Vujošević je rođena 1992. u Londonu. Apsolvent je Posdiplomskih specijalističkih studija Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore, Studjski program Grafički dizajn, Modul Ilustracija, mentor prof. mr Suzana Pajović. Živi u Podgorici.

Jelena Tošković je rođena 1991. u Podogrici. Apsolvent je Posdiplomskih specijalističkih studija Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore, Studjski program Grafički dizajn, Modul Ilustracija, mentor prof. mr Suzana Pajović. Živi u Podgorici.

Srđa Dragović je rođen 1990. u Kolašinu. Apsolvent je Posdiplomskih specijalističkih studija Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Univerziteta Crne Gore, Studjski program Grafički dizajn, Modul Grafičko oblikovanje knjige, mentor prof. mr Suzana Pajović. Živi u Podgorici.