23-07-2016

Grad teatar: Izložba vajara Angela Korunovskog

U subotu, 23. jula, sa početkom u 21 h nastavlja se likovni program 30, jubilarnog, festivala „Grad teatar“. U crkvi Santa Marija će biti otvorena izložba poznatog makedonskog vajara Angela Korunovskog, pod nazivom „Predjeli“.

Grad teatar: Izložba vajara Angela Korunovskog | Radio Televizija Budva

Angel Korunovski je rođen 1979. godine u Velesu. Maturirao je na Državnoj srednjoj školi za primijenjenu umjetnost „Lazar Ličenoski“ u Skoplju na odsjeku Skulptura. Diplomirao je na univerzitetu „Sv. Kiril i Metodij“, Skoplje, na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek skulptura, pravac konzervacija i restauracija. Magistrirao na istom fakultetu na temu: Način crteža do savremene figuracije. Studijski se usavršavao na Kipru.
Samostalne izložbe: 2002 -Skoplje, Gimnazija “Korčagin“/2003-Veles, Narodni Teatar “JHK Džinot“/2004-Veles, Muzej – kuća „JHK Džinot“/2005-Skoplje, Galerija KIC – Skoplje/Kumanovo, Galerija – Dom na Kulturata/Grupne izložbe: Makedonija, Bugarska, Srbija, Holandija, Francuska.

Monumentalne skulpture: Skoplje „Ja i ti”/ Veles „Veleški Ilindenci”/Bitolj„Filip II”/Skoplje, 7 skulptura u bronzi „Gemidžii”/ 6 skulptura u bronzi „Osnivači VMRO”/Skoplje, skulptura u bronzi «Mihajla i Evtihija»/ skulptura u bronzi Arhiepiskopa/ skulptura u bronzi Jovana Zografa/ skulptura u bronzi Sv. Prohora/skulptura u betonu „Žena svirač“/Bitolj „Angel“ / Skoplje, skulptura Dag Hamaršald/skulptura Pjer Trudoa/skulptura Filipa II Gonzaga/ skulptura Konrada Adenauera/Ohrid, skulptura „Bogojavlenie”/ Veles, bista Lazara Lazarevskog/Karšijaka – Turska.

Nagrade i priznanja: Prva nagrada dječije vajarske radionice “Racinovi sredbi“- Veles/Nagrada za najboljeg studenta na vajarskom odsjeku na FLU – Skoplje /Prva nagrada na konkursu za skulpturu na lokaciji „Skver Idadija” – Skoplje/Prva nagrada na konkursu za skulpturu konjanika u Velesu „Centar”/Nagrada „Jordan Grabul” za najbolju skulpturu na Revijalnoj izložbi na DLUM/Spomen – plaketa za doprinos i afirmaciju grada Velesa u oblasti umjetnosti/Prva nagrada na konkursu za skulpturu Cara Samuila u Strumici/Prva nagrada na konkursu za skulpturu konjanika u Bitolju: „Filip II“/Prva nagrada na konkursu za skulpturu u Skoplju: „Gemidžii”, „Osnovači VMRO-a”/Prva nagrada na konkursu za skulpturu u Skoplju: „Osnovači VMRO-a”/Druga nagrada za: „Karpoš”, „Padnati heroi”, „Car Samoil”, „Justinijan”, ,,Dimitar Berovski”…/Prva nagrada na konkursu za skulpturu u Bitolju „Braniteli”/Prva nagrada na konkursu za skulpturu u Ohridu „Bogojavlenie”/Nagrada „Jordan Grabul” za najbolju skulpturu na Revijalnoj izložbi DLUM-a/Prva nagrada na konkursu za bistu „Lazar Lazarevski” – Veles/Priznanja i zahvalnice za učestvovanje mnogih umjetničkih kolonija i simpozijuma.

O tehnici rada i ideji za ovu izložbu, Korunovski kaže: “Materijalna osnova za kreiranje ove serije skulptura je drvo. Pristup ovim djelima je formiran na osnovu iskustava apstraktne umjetnosti i kubizma. Istraživački rad na ovoj seriji se manifestuje preoblikovanjem formi u jednu pojednostavljenu formu, dovedenu prostom riječju do tehničke savršenosti. Ona sama po sebi asocira na forme iz prirode, koje zbog njihove jednostavnosti i suptilnosti često ne primjećujemo. Motivi koji se ponavljaju u ovim djelima su pejzaži. Oni su često i motivi mnogih slikarskih djela, ali u mojim djelima ovi motivi izazivaju interesovanje razlikovanjem upotrebljenih materijala, njihovim primanjem svjetla, različitom strukturom i koloritom, a sve to analizom, sintezom i pojednostavljivanjem onog implicitnog u njima. Na taj način su pejzaži pojednostavljeni do apstrakcije. Korišćenjem ljepote forme, njene sopstvene taktilnosti, naglašavanjem karaktera djela uz pomoć boje, patiniranjem i izražavanjem kontrasta u strukturi, dobija se čist, estetski objekt. Apstraktno i pojednostavljeno inspirisano je time što ga ne okružuje svakodnevnica – neki predio, urban ili ruralan”.

Korunovski je prethodnih deset dana na festivalu, u duhu autopoetike, vodio i vajarsku radionicu, tokom koje je izradio skulpturu „Stari grad“, koja će po prvi put biti predstavljena upravo na ovoj izložbi.

Izložbu će otvoriti jedan od najpoznatijih glumaca sa ovih prostora Branko Cvejić, a svi posjetioci ćew izložene radove moći da vide do 02. avgusta.