14-07-2014

Grad teatar: Koncert soprana Emilije Minić

U ponedjeljak, 14. jula, sa početkom u 22 časa u crkvi Santa Marija, nastavlja se muzički program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“ koncertom soprana Emilije Minić.

Grad teatar: Koncert soprana Emilije Minić | Radio Televizija Budva

Emilija Minić nastupa u pod-ciklusu ovogodišnjeg muzičkog programa, posvećenom umjetnicima koji su svoju muzičku karijeru započeli u Budvi.

Emilija Minić rođena je 1991. Godine. Završila je Srednju muzičku školu Vida Matjan u Kotoru u klasi profesorice Mirele Šćasni. Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, smjer solo pjevanja u klasi profesorice Milice Stojadinović završila je septembra 2013. godine. Za to vrijeme, učestvovala je i osvajala nagrade na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Dobitnica je dvije zlatne lire na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu 2007. i 2008.godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju “Bruna Špiler” marta 2008. godine, Zlatne lire na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2009. Godine, prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Nikola Cvejić“ 2012. Godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju „Bruna Špiler“ 2013. Godine, prve nagrada na međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“ 2013. godine. Takmičila se i sa kamernim sastavima i osvojila tri srebrne lire kao i prvu nagradu sa neklasičnim sastavima na Muzičkom festivalu mladih. Nastupala je na koncertima u Beču i Ljubljani. Polaznik je seminara profesora Marije Muratovske Naumovske (Makedonija), Tatjane Šorlujan (Rusija), Hon Lija (Juzna Koreja). 2011.godine na festivalu Espressivo je premijerno izvela trostavačno djelo „Dva sunca“ za sopran i 11 instrumenata. Bila je solista crkvenog hora „Sv. Roman Slatkopojac“ iz Novog Sada, sa kojima je pjevala širom Ukrajine i Rusije, a solista je crkvenog hora „Sv. Jevstatije Prevlački“ iz Budve. Samostalno je nastupala na koncertu u crkvi Svetog Duha u Kotoru 2008. godine, koncertu u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 2012. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2013. i na humanitarnom koncertu za djecu sa posebnim potrebama grada Tivta u Centru za kulturu 2014. Godine 2009-2010. i 2012-2013. je stipendista Fonda za unapređenje vokalne tehnike „Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović Kalin“. 2012. godine se ostvarila sa ulogom Bastijene u operi „Bastijen i Bastijena“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2013. ulogom Lorete u operi „Đani Skiki“ na Međunarodnom festivalu vokalne muzike u Osijeku.

Emiliju će na klaviru pratiti Dejan Krivokapić, a na programu su djela Donicetija, Pergolezija, Rahmanjinova, Delibesa, Turina, Geršvina, Mocarta, Pučinija, Bernstajna, ruske narodne pjesme, itd.