04-08-2023

Grad teatar: Peti rođendan predstave „Krvave svadbe“

Dramski program 37. festivala Grad teatar nastavljen je sinoć igranjem predstave “Krvave svadbe”, Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice. Riječ je o koprodukciji JU “Grad teatar” iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Grad teatar: Peti rođendan predstave „Krvave svadbe“ | Radio Televizija Budva

Foto: Grad teatar


Na MIT festivalu u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju predstava “Krvave svadbe” proglašena je za najbolju predstavu. Predstava je izvedena i pred slovenačkom publikom, na 26. Primorskom poletnom festivalu u Kopru, kao i na “Barskom ljetopisu“ i “Purgatorijama“. Prikazana je na Bijenalu crnogorskog teatra u Podgorici, gdje je Igoru Vuku Torbici dodijeljena nagrada za najbolju režiju, Varji Đukić za nabolju žensku ulogu, a Vladimiru Pejkoviću za najbolju muziku. Autorskom timu predstave dodijeljena je i Nagrada Bijenala scenskog dizajna 2022. za scenski dizajn istoimene predstave u cjelini koja im je uručena tokom Bijenala scenskog dizajna održanog u okviru programa „Kaledioskop“ evropske prijestonice kulture Novi Sad. Brojna priznanja i nagrade dovela su do toga da ova višestruko nagrađivana predstava nastavi svoj pozorišni život, uprkos preranom odlasku njenog reditelja. Pored Igora Vuka Torbice autorski tim čine Branko Hojnik, scenograf, Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf i Vladimir Pejković, kompozitor.

Nakon igranja predstave na sceni između crkava, glumica Milica Grujičić je kazala da je predstava uvijek preplavljena emocijama.

“Bilo je raznih emotivnih trenutaka u ovih pet godina, ova predstava je takva da nas jednostavno sva ponese. Igor nam je uvijek govorio da treba da je nosimo kao voda, i emotivno i glumački. Ovo igranje je bilo sjajno, igramo je par puta godišnje i stalno apelujemo da treba češće da je igramo. Mi se volimo od samog starta, jako je dobra ekipa i dobro se razumijemo. Nešto ima u ovom tekstu i Igorovoj režiji, postoji neka nevjerovatna ljubav. U odnosu na mnoge predstave u kojima sam igrala ova je potpuno psoebna i drugačija od svega ikada.”


Foto: Grad teatar

Glumac Pavle Popović je kazao da je bilo jako emotivno i prije i tokom predstave.

“Mislim da ta emocija nije pokvarila kvalitet naše glumačke igre niti smo se emocijom dodvoravali publici. Mislim da je publika tu emociju osjetila na pravi način i upravo je ta emocija, po mom mišljenju, dovela do toga da ovo igranje bude najbolje igranje u svih pet godina. Imam lično veliku odgovornost kad igram ovu predstavu zbog Igora i načina na koji je radio sa nama. Imam glumačku i moralnu obavezu da uvijek budem na najvišem mogućem nivou. Cijeli proces stvaranja ove predstave i sama predstava značila je najviše za moje glumačko biće i za mene kao čovjeka. Još jednom hvala Igoru Vuku Trobici na tome, mnogo mi je dao u ovom procesu i beskrajno sam zahvalan na tome”, kazao je Popović.

Branka Otašević je kazala da cijela ekipa mnogo voli predstavu i da su veoma srećni što je igraju.

“Sa druge strane nije srećno jer Igor nije sa nama, ali mi uvijek znamo da on nas gleda, naročito kada ovdje igramo. Ima taj jedan dio kada uvijek mislimo na njega, a večeras smo najviše. Predstava je uvijek divna i onako kako je on zahtijevao, da tečemo kao voda. Nekad voda zna da bude užurbana, nekada da slomi, nekad je tiha i spora. Znam da smo mi večeras bili nalik vodi, ali ako je bilo i drugačije znam da nam on neće zamjeriti. Svih pet godina smo je igrali onako kako smo se dogovorili, kako smo je spremali, plivali zajedno, voljeli se i napravili jednu predstavu koja je i dan danas živa.”

Bojana Milanović Popović je sinoć prvi put igrala u predstavi “Krvave svadbe umjesto glumice Draginje Voganjac.

“Osjećaj je fenomenalan, zaista je čast i privilegija igrati u ovakvoj predstavi. Osjećala sam se prelijepo, ekipa me je odlično prihvatila. Žargonski rečeno ja sam uskočila u ovu predstavu i mogu samo da zahvalim što su mene odabrali da mijenjam koleginicu. Publika je bila odlična kao što je i uvijek u Budvi. Ovo mi je već treća godina na ovom festivalu poslije “Tri zime” i “Ko je ubio Dženis Džoplin”. Drago mi je što skoro svake godine mogu da se vratim na ovu scenu i da sa publikom podijelim neke svoje drage uloge”, kazala je ona.

Pored njih u predstavi igraju Varja Đukić, Ivana Mrvaljević, Vukašin Ranđelović, Branka Otašević, Miroslav Fabri, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.