21-01-2022

Građani Budve protestovali protiv formiranja manjinske vlade

Građani Budve okupili su se večeras i nakratko blokirali kružni tok na ulasku u grad kako bi izrazili protest povodom mogućnosti formiranja manjinske vlade.

Građani Budve protestovali protiv formiranja manjinske vlade | Radio Televizija Budva

Foto: portal RTV Budva

Protest je protekao mirno, bez incidenata i sukoba.

Okupljeni su se razišli oko 19:20h i saobraćaj je normalizovan.

Protesti su večeras organizovani i u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Kolašinu i Zelenici.

Protest su podržali i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Dragan Krapović, predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović i predsjednik Prave Budva Aleksandar Franeta.


Foto: portal RTV Budva

Krapović je istakao da slobodnomisleći građani neće prihvatiti izdaju njihove izborne volje.

"30. avgusta 2020. godine u veličanstvenoj pobjedi 208 hiljada građana je dalo svoj glas za to da DPS ne bude na vlasti, da nema pravo da bira Vladu Crne Gore i da nema pravo da ruši Vladu. Danas se potezima URE i SNP-a dešava takvo nešto. Potezima istih onih koji su u ovom gradu gaženi i hapšeni od strane, očigledno, njihovih novih koalicionih partnera. Mi smo slobodni građani i dužni smo da podignemo glas", poručio je Krapović.

"Pozivam sve građane koji su dali glas za slobodnu Crnu Goru da zapamte ovu izdaju i da svakog dana do dana izbora bar jedanput pomisle na gorku izdaju koju sada doživljavamo. Treba odgovoriti olovkom, ne incidentima, i pokazati da je naša država slobodna i da u njoj neće biti tolerisana politička korupcija koju smo gledali previše puta do sad", naglasio je on.



Predsjednik Prave Budva Aleksandar Franeta mogućnost formiranja manjinske vlade okarakterisao je veleizdajom, istakavši da je posredi prekrajanje volje naroda Crne Gore i Budve.


Foto: portal RTV Budva

"Mi to svakako nećemo dozvoliti. Svakodnevno ćemo se okupljati i na sve moguće načine se truditi da to u okviru zakona spriječimo. Ako se ništa ne bude moglo, tražićemo vanredne parlamentarne izbore. DPS ako misli da je toliko jak neka izađe na njih i sam pobijedi", rekao je Franeta.

Podsjetimo, vladajuća koalicija "Crno na bijelo", koju predvodi Građanski pokret URA, podnijela 19. januara inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Inicijativa ima 31 potpisnika, a osim poslanika URE podržali su je i članovi opozicionih partija, među kojima su i DPS i manjinske stranke.

Kod dijela javnosti ovakav potez naišao je na neodobravanje, percipiran je kao prekrajanje izborne volje građana, te su ubrzo uslijedila protestna okupljanja.

Rasplet političke krize biće poznat početkom narednog mjeseca, za kada su zakazane tri vanredne sjednice Skupštine Crne Gore.

Najprije će se raspravljati o razrješenju aktuelnog potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, a zatim o skraćenju mandata Skupštini. Oba predloga podnijela je Vlada Crne Gore.

Nakon toga, slijedi glasanje o nepovjerenju Krivokapićevoj Vladi.


M.S


Zabranjeno preuzimanje tekstova bez pismenog odobrenja redakcije portala RTV Budva.