28-01-2019

Građani koji duguju za struju teže će podizati kredit

Građani koji imaju veliki dug za struju ubuduće bi mogli imati probleme prilikom podizanja kredita, jer će Elektroprivreda (EPCG) dostavljati Centralnoj banci (CBCG) podatke o dugovanjima korisnika električne energije za potrebe vođenja Кreditnog registra.

Građani koji duguju za struju teže će podizati kredit | Radio Televizija Budva

Dostavljanje podataka o dugovanjima omogućeno je na osnovu mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, koja je ocijenila da shodno članu 37 Zakona o CBCG postoji zakonski osnov da EPCG vrhovnoj monetarnoj instituciji za potrebe vođenja Кreditnog registra dostavlja podatke o dugovanjima korisnika usluga, piše Dan.

Oni su kazali da je, na drugoj strani, dostavljanje ličnih podataka korisnika usluga, odnosno građana, u svrhe ažuriranja i dopune baze podataka klijenata EPCG u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Zbog toga EPCG neće imati na raspolaganju bazu podataka koju ima CBCG.

CBCG je u zahtjevu za davanje mišljenja Agenciji navela da je odlučila da iskoristi zakonska ovlašćenja i dopuni Кreditni registar podacima o zaduženjima pojedinih građana prema EPCG.

Oni su kazali i da je opštepoznata činjenica da EPCG kao pružalac usluga građanima, kroz zaključenje posebnog ugovora, daje mogućnost onim korisnicima usluga koji imaju dugovanja da te dugove izmiruju u mjesečnim ratama.

“Zaključenjem ugovora o otplati duga pojedinci opterećuju svoje prihode, pa bi njihovo dodatno zaduživanje kod kreditne institucije moglo ugroziti njihove finansije, što bi u konačnom, kao domino efekat, izložilo riziku bankarski sistem i kompletnu ekonomiju, te je zato vrlo važno da se dodatno vrši procjena kreditne sposobnosti svakog pojedinca koji planira da se kreditno zadužuje kako bi se minimizirao kreditni rizik koji je dominantan u bankarskom sistemu Crne Gore”, navodi se u zahtjevu.