17-05-2023

Građanska akcija: DIK da izradi izborni listić koji će omogućiti biračima da ostvare pravo na izborima 11. juna

Pozivamo javno predsjednika i članove DIK da postupe u skladu sa Ustavom Crne Gore i članom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, da u postupku izrade glasačkog listića, neposredno primjene odredbu međunarodnog pakta, kojom je određeno da se države potpisnice međunarodnog ugovora obavezuju da bez bilo kakve diskriminacije biračima omoguće da biraju i budu birani kao i da izbori budu izraz slobodno izražene volje birača, saopšteno je NU Građanska akcija.


Foto: NU Građanska akcija


Kako su naveli, Ustavom je određeno da su potvrđeni međunarodni ugovori sastavni dio pravnog poretka Crne Gore, da imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kad odnose uređuju drukačije od zakonodavstva Crne Gore.

"DIK je odgovorna za izgled glasačkog listića. Predlažemo da komisija izradi glasački listić ne kojem će birač moći da svoj glas da izbornoj listi ali i da skladu sa Ustavom CG slobodno bira predstavnika za predstavnika u Skupštini Crne Gore", poručuju iz Građanske akcije.

Napominju da su sve države Evrope, koje su potpisale Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Protokol prvi uz Evropsku Konvenciju o zaštiti ljuskih prava, osim Crne Gore i Srbije omogućil biračima da na glasačkom listiću birači zaokruže izbornu listu i kandidata kojem daju svoj glas.

"Poslanici u svim državama Evrope osim Crne Gore i Srbije izraz su volje birača, koji su ih podržali tako što su zaokružili njihovo ime ili broj pod kojim se nalaze na listi", navode u saopštenju.


Foto: NU Građanska akcija

Oni su poručili da su zakonodavni domovi evropskih država, osim Crne Gore i Srbije, izraz istinske volje birača.

"Dok su jedino u Crnoj Gori i Srbiji izraz volje lidera izborne liste, koji lično određuje ko će dobiti mandat a ko neće dobiti mandat, obzirom da se mandati dodjeljuju kandidatima po redosledu na listi, što predstavlja diskriminaciju biračkog prava", dodaju.

Prema njihovim riječima, ukoliko DIK ne izradi glasački listić na kojem će birač moći da zaokruži listu i kandidata sa liste, izbori neće biti iskaz izborne volje birača.

"Ustavom Crne Gore je takođe određeno da se ne može priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje birača", kazali su iz Građanske akcije u pozivu DIK-u koji potpisuje predstavnik tog političkog subjekta dr Božidar Vujičić.