25-05-2016

Gradska muzika Budve - 110 godina postojanja

U srijedu, 25. maja u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša”, od 20.00h, biće upriličena izložba fotografija Gradske muzike od njenog nastanka do današnjih dana.

Gradska muzika Budve - 110 godina postojanja | Radio Televizija Budva

Turistička organizacija opštine Budva, za poštovaoce vjekovnog stvaralaštva i njegovanja budvanske tradicije, kao i za mnogobrojne turiste, pripremila je sadržajan program povodom obilježavanja 110 godina postojanja Gradske muzike Budve.Kao prvi događaj, organizatori Turistička organizacija opštine Budva i JU “Muzeji i galerije Budve”, najavljuju otvaranje retrospektivne izložbe fotografija pod simboličnim nazivom “Trajanje prošlih vremena”. Posjetioci će od srijede, 25. maja u Spomen domu “Stefan Mitrov Ljubiša”, od 20:00h, moći da pogledaju fotografski prikaz djelovanja Gradske muzike od njenog nastanka do današnjih dana.4. juna Budvom će svečano prodefilovati pet gostujućih duvačkih orkestara na čelu sa domaćinima - Gradskom muzikom Budve. Svečani defile sa mažoretkinjama krenuće sa trga ispod bazena Rondo na Slovenskoj plaži od 19:30h. dok će koncert duvačkih orkestara, odnosno, prikladan program sa obraćanjem predstavnika Gradske muzike biti održan istog dana u 20:00h ispred hotela Avale, kao i na trgovima u Starom gradu.“Lakše je razumjeti jedan narod slušajući njegovu muziku, nego učeći njegov jezik”, slogan je ovogodišnje jubilarne proslave stodesetog rođendana Gradske muzike Budve.

Podsjećamo, 12 budvanskih mladića, odjevenih u uniforme, prvi put je prošetalo gradom početkom prošlog vijeka, svirajući na limenim instrumentima, pod direngentskom palicom češkog muzičara Karla Vela. Tokom svog djelovanja orkestar je brojao i preko 40 članova, dok je danas ta brojka spala na tridesetak aktivnih članova, sa svakodnevnom potrebom i apelom za podmlatkom.

Poznato je da je ovaj orkestar neizbježan pratilac svih kako kulturnih tako i pučkih dešavanja već 110 godina, a zadnjih godina bez njega nije zamisliva nijedna turistička zabavna niti gastronomska manifestacija, od Budvanskog karnevala, preko Brodet festa i Petrovačke noći do Dana širuna. S obzirom na značaj ovog orkestra kao nematerijalnog, duhovnog dobra, svjedoka kulturne i muzičke istorije ovog podneblja, jubilarna 110. godina biće dostojanstveno obeležena.