07-05-2020

Grčka: Doček prvih gostiju 1. jula

Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze od 1. jula, izjavio je državni ministar Giorgos Gerapetritis, a prenosi dpa. Turistička industrija čini 30 odsto grčkog bruto domaćeg proizvoda i daje najveći pojedinačni doprinos budžetu.

Grčka: Doček prvih gostiju 1. jula | Radio Televizija Budva

Gerapetritisova najava je na tragu ranije izjave premijera Kiriakosa Micotakisa, da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje, podsjeća Hina.

Pandemija korona virusa stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim privrednim granama, a trećina njih se pribojava stečaja.

Zvaničnici su procijenili da je zemlja uslijed pandemije izgubila 22 milijarde eura i oko 45.000 radnih mjesta.

Danci oprezniji

S druge strane, Danska za sada nema namjeru da svoje granice otvori za turiste koji bi voljeli posjetiti tu skandinavsku zemlju.

"Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebali putovati u Dansku, budući da mogu donijeti zarazu korona virusom", rekao je ministar pravosuđa Nik Hekerup.

Kazao je da je nekoliko gradonačelnika izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susjedne Njemačke, koji su ključna skupina kada se radi o danskom turističkom tržištu.

"Naravno da ni Vlada, ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene duže nego je potrebno", dodao je Hekerup.

Njemačka savezna država Šlesvig-Holstein, koja se graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. maj, a u međuvremenu danska Vlada olakšava restrikcije.




Izvor: Rtcg