17-07-2023

Heroin u CG stiže brodovima iz Irana, Pakistana, Turske....

Heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka stiže direktno u jadranske luke Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Italije i Slovenije, pokazao je novi izvještaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC). Kako se navodi u izvještaju o uticaju rata u Ukrajini na tržište droge u jugoistočnoj Evropi, pomorska ruta za krijumčarenje heroina, koja uključuje Crnu Goru, od sve većeg je značaja.

Heroin u CG stiže brodovima iz Irana, Pakistana, Turske.... | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

"Uloga luka i pomorskih linija preko Crnog mora porasla je u posljednjoj deceniji, sa sve većim zapljenama u turskim, gruzijskim, ukrajinskim, rumunskim i bugarskim lukama između 2015. godine i 2021. godine, što sugeriše da tokovi heroina iz Avganistana i Irana ne prate unaprijed određene rute već se stalno mijenjaju. Od posebnog značaja je dodatna pomorska ruta kojom se, obilazeći Balkansko poluostrvo, doprema heroin iz iranskih, pakistanskih i turskih luka direktno u jadranske luke Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Italije i Slovenije. Na primjer, u slovenačkoj luci Kopar, vlasti su zaplijenile 1,2 tone heroina za manje od dvije godine, pri čemu se ta supstanca obično isporučuje iz iranskih i pakistanskih luka", piše u izvještaju GI-TOC.

Prethodno istraživanje koje je sproveo GI-TOC ukazuje da cijena jednog kilograma kanabisa koji se uzgaja na Zapadnom Balkanu raste u vrijednosti od 200–300 eura za svaku pređenu državnu granicu, a maloprodajna cijena raste na sličan način.

"Na primjer, u januaru 2023. godine, jedan gram kanabisa koji se uzgaja na Zapadnom Balkanu i ulazi u Rumuniju iz Srbije se prodaje za između 7 i 9 eura, ili 30–40 odsto više od prosječne cijene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Iako Ukrajina nije tradicionalno ciljno tržište za kanabis koji se uzgaja u jugoistočnoj Evropi, primjenom takve logike na maloprodajnu cijenu kanabisa iz jugoistočne Evrope koji se prodaje u Ukrajini, vjerovatna cijena bi bila 8-10 eura po gramu", navodi se u izvještaju.

Kako se ističe, nedavne studije koje je sprovela Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala uz Kancelariju Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuju da rat u Ukrajini može da promijeni postojeće rute trgovine drogom iz i kroz Ukrajinu i da pogorša nestabilnost koja omogućava trgovinu i proizvodnju droge, uključujući i područja koja nijesu direktno povezana ili izložena neprijateljstvima.

Trauma proistekla iz sukoba takođe može imati uticaj na sadašnje i buduće obrasce upotrebe droga u zajednicama pogođenim ratom, što bi moglo stvoriti nove mogućnosti i domaćim i stranim trgovcima drogom da zadovolje ovu rastuću potražnju, piše u dokumentu.

"Region jugoistočne Evrope predstavlja relativno malo tržište za potrošnju droge i predstavlja samo malu količinu proizvodnje i snabdijevanja drogom (prvenstveno kanabisa) na tržištima EU. Međutim, njegova strateška lokacija između Istoka i Zapada – i blizina sukoba u Ukrajini – može značiti da je posebno izložen efektima rata na modus operandi švercera i ruta za šverc kroz region", navedeno je u izvještaju.