02-01-2023

Himalajska, morska, jodirana so, saznajte razlike

Unos soli treba smanjiti, ali so se ne treba potpuno izbaciti.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Povišena konzumacija soli dovodi do povišenog krvnog pritiska, srčanih problema, migrene i zadržavanja tečnosti u organizmu i mnogih drugih problema od kojih svi mi strepimo.

Naravno, niko ne kaže ni da treba jesti neslanu i bezukusnu hranu kako bi bili zdravi – normalna količina kuhinjske soli za odrasle zdrave osobe je od 6 do 14 grama dnevno, navodi nutricionistkinja Ivana Mišić.

Koje sve soli postoje?
Kuhinjska so – je čist natrijum hlorid čiji molekuli u tijelu privlače vodu iz tjelesnih ćelija, uzrokuje dehidrataciju ćelija i time usporava vitalne funkcije organizma.

Morska so – sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku. U morskoj soli prisutni su i natrijum, mangan, magnezijum, jod i fluor.

Kalijumova so – koristi se u kombinaciji dijetetske soli zajedno sa natrijumovom u cilju sinhronizacije balansa vode u organizmu. U njoj se nalazi 2/3 natrijuma i 1/3 kalijuma. Kalijumova so je bolji izbor od obične kuhinjske soli naročito za osobe koje pate od visokog krvnog pritiska.

Jodirana so – je oblik normalne kuhinjske soli koja uključuje izuzetno malu količinu jodnih soli. Koristi se kada u organizmu postoji deficit joda. Sve jestive soli na našem tržištu su jodirane.

Himalajska so – sadrži 84 prirodnih elemenata i minerala koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje. Ružičasta boja je rezultat malog broja oksida gvožđa. Sadrži (u tragovima) cink, selen, jod i bakar. Smatra se veoma zdravom soli jer joj se ne dodaju hemikalije ili aditivi.

Kako izabrati „pravu“ so?
Ukoliko ste zdravi i ne patite ni od jedne bolesti na koju so može uticati, možete probati sve soli i videti koja vam najviše odgovara. Nekad je izbor samo stvar ličnog ukusa, kaže Mišić.

(NovaS)