11-08-2023

HMP Budva: Veliki broj intervencija, tegobe sa digestivnim traktom, alkoholisanost i hronični pacijenti najučestalija problematika tokom ljeta

Zaposleni u Hitnoj medicinskoj pomoći imali su u juče i prekjuče blizu 100 intervencija, a najčešće se odnose na tegobe sa digestivnim traktom naročito kod djece, zatim alkoholisanost i ukazivanje pomoći hroničnim bolesnicima, kazao je za Polis, dr Mitar Radulović iz HMP Budva.

HMP Budva: Veliki broj intervencija, tegobe sa digestivnim traktom, alkoholisanost i hronični pacijenti najučestalija problematika tokom ljeta | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

Naporan dan i naporna noć su iaz HMP pomoći, imali su veliki broj intervenicja i više transporta u kotorsku bolnicu, ističe dr Radulović, koji je nakon 24h dežurstva razgovarao sa ekipom RTV Budva.

"Imali smo 95 pregleda u ambulanti i 11 terena, troje pacijenata je transportovano u bolnicu Kotor", istakao je on.

Dominantni problemi u ovom periodu odnose se na probleme sa digestivnim traktom.

"Sezona uveliko traje, tako da je sada aktuelna simptomatologija oko digestivnog trakta, povraćanje, dijareje, povećan je broj djece sa tim simptomima, posebno u večernjim satima, osim toga alkoholisana lica takođe tokom noći, zbog brojnih dešavanja u gradu i standardnno hronični bolesnici koji se stalno javljaju", istakao je.

Dvije kompletirane ekipe brinu da svi građani i turisti u Budvi budu adekvatno zbrinuti ukoliko im je potrebna hitna medicinska pomoć, kazao je Radulović.

"Mi od početka sezone radimo sa dvije potpune ekipe, sa dva ljekara koja su tu 24h, tri medicinske sestre odnosno tehničara i dva vozača. što znači da imamo dvije potpune ekipe, radimo u dvije smjene kontuiniranog rada od 24h", kazao je on.

Iako pacijenti imaju razumijevanja dešava se i da su nestrpljivi, ali u konačnici, svi budu adekvatno zbrinuti.

"Uglavnom imaju razumijevanja, ali se desi i da su nestrpljivi i da ne shvataju da postoji neko ko je u ozbiljnijoj situaciji od njihove, da je neko urgentniji, ali sa svima izađemo na kraj", napominje Radulović.

Najveći probem u sezoni za HMP predstavlja saobraćajni problem koji usporava transport pacijenata do Kotora ili Risna, pa dr Radulović apeluje na vozače da u trenutku kada čuju vozilo HMP automobil pomjere što je više moguće u desnu stranu i na taj način omoguće ekipi da pacijenta što prije transportuju do ustanove u kojoj će mu biti ukazana neophodna zdravstvena pomoć i biti spašen život.