20-07-2022

Hor Jedinstvo iz Banja Luke nastupa sjutra u Budvi

Srpska pravoslavna crkvena opština Budva - Stari grad organizuje koncert Mješovitog hora SPD "Jedinstvo” iz Banja Luke koji će biti održan sjutra veče na platou između hotela Avala i Mogren sa početkom u 21h.

Hor Jedinstvo iz Banja Luke nastupa sjutra u Budvi | Radio Televizija Budva


Foto: preuzeto sa facebook stranice: Српско пјевачко друштво " Јединство " Бања Лука

Mješovitim horom SPD „Jedinstvo“ diriguje Nemanja Savić.

SPD "Jedinstvo", veliki neimar srpske duhovnosti i kulture stvoreno pod okriljem SPC ugradilo je svoj rad u značajne događaje srpskog naroda posebno Banje Luke i Krajine. U vijek i dvije decenije koliko je prošlo od njegovog osnivanja daleke 1893. godine , bilo je ne samo svjedok nego i aktivni učesnik događaja značajnih za srpski narod, o čemu govore sačuvani napisi u štampi i tek po neki dokument koji je preživio ratne bure i oluje, česte na ovim prostorima.

Priča o Srpskom pjevačkom društvu "Jedinstvo" istovremeno je priča o Banjoj Luci i njenom preobraženju iz varoši u grad, ljudima i događajima za vrijeme austrougarske okupacije, Aneksije, Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, u nacionalnoj državi 1918, u Kraljevini Jugoslaviji, do Drugog svjetskog rata i konačnog prekida rada Jedinstva i drugih srpskih društava koji je potrajao sve do devedestih godina 20. vijeka. Tih godina srpski narod vraća se svojoj Pravoslavnoj crkvi, obnovlja svoju duhovnost prevashodno kroz srpska društva i institucije. U tom procesu nemjerljiva je uloga obnovljenog "Jedinstva", koje 1992. godine, pod rukovodstvom velikih pregalaca predsjednika Društva protojereja Ratka Radujkovića i dirigenta,redovnog profesora Nemanje Savića, kreće davno utabanom stazom.

Svetosavske akademije, kao kadgod svetosavske besjede, ponovo su sabirna sočiva ukupnog kulturnog života ovdašnjeg srpskog naroda, a pjesma Jedinstva ognjište na kome se u godinama Otadžbinskog rata i ovim poratnim grijala narodna duša u Banjoj Luci i širom Krajine. "Jedinstvo" je odlazilo gdje god su ga zvali, učestvujući u nacionalnom i duhovnom preporodu. Iza članova Društva, kako velikog Mješovitog hora tako i onog Dječjeg, osnovanog 1995. godine, uzdanice "Jedinstva", iz koga ptići svake godine prelijeću u veliko, značajni su umjetnički rezultati.

Neki članovi "Jedinstva" ostvarili su samostalnu muzičku karijeru. U svojim biografijama nose i slavu ovog pjevačkog društva, ime Grada Banje Luke i Republike Srpske i naroda kome pripadaju.

Kroz Mješoviti i Dječji hor ovog pjevačkog društva od njegove obnove 1992. godine prošlo je više od 1500 pjevača koji su nastupili preko 1.000 puta od čega je bilo više od 200 samostalnih ,cjelovečernjih koncerata. U tom periodu "Jedinstvo" je bilo najbolji ambasador kulture i duhovnosti Republike Srpske u Grčkoj, Italiji, Austriji,Bugarskoj, Mađarskoj,Njemačkoj,Slovačkoj,Malti,Kipru, te dalekim zemljama Rusiji, Sjevernoj Americi, Australiji i Kini.

SPD "Jedinstvo" je kroz vijek i više od dvije decenije postalo mnogo više od uspješnog pjevačkog društva. Zbog uloge koju je imalo i ima u istoriji i životu srpskog naroda ovih prostora s pravom kažemo-Jedinstvo je institucija kulture.

Srpsko pjevačko društvo " Jedinstvo " Banja Luka jedno je od najstarijih društava u Republici Srpskoj. Osnovano je 1893. godine i djelovalo je, sa prekidom za vrijeme I svjetskog rata, sve do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Društvo je imalo veoma značajnu ulogu u očuvanju narodne tradicije, duhovnog , kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda Banja Luke i Krajine.

Na inicijativu protojereja stavrofora Ratka Radujkovića i redovnog profesora, mr Nemanje Savića, 1992. godine obnovljen je rad ovog društva, čiji se Mješoviti hor ubrzo svrstao u red najboljih horova Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije. Na inicijativu Nemanje Savića, dirigenta Mješovitog hora, koncem 1995. godine pri Srpskom pjevačkom društvu "Jedinstvo"formiran je Dječji hor koji takođe ostvaruje zapažene rezultate u Gradu Banjaluci, Republici Srpskoj i Srbiji.
Srpsko pjevačko društvo " Jedinstvo " Banja Luka je i nosilac tri visoka odlikovanja: Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša,Ordena Svetog Andreja , te Povelje Grada Banja Luka.

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ Banja Luka potvrdio je visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Italiji, kao i na horskim festivalima i takmičenjima održanim u Nišu (Jugoslovenske horske svečanosti 1994, 1996, 1998 i 2000. godine ), Beogradu (Festival duhovne muzike " Horovi među freskama 1994,1996, 1998. godine i Međunarodni muzički festival "Jesen na Čukarici 2000. i 2001. godine ), Banjoj Luci ( Vidovdanski festival 1994.godine ), Negotinu ( Mokranjčevi dani 1994. i 2001.godine ), Novom Sadu ( Festival duhovne muzike" Putevima pravoslavlja " 1998.godine ) , Riva del Garda- Italija( Međunarodno horsko takmičenje " In ... Canto Sul Garda " 2001.godine ), Camerino – Italija( Međunarodno horsko takmičenje " Orlando di Laso 2002.godine"), Argos Orestiko - Grčka( Međunarodni horski festivali 1999 i 2000. godine ) i dr.
Među brojnim priznanjima i nagradama ,koje je Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo " Banja Luka posljednjih godina ostvario, ističu se prve nagrade na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu 1994 ( Prva nagrada publike ), 1996, 1998 ( Prva nagrada stručnog žirija za najbolje izvođenje programa u cjelini ), 2000.godine ( Prva nagrade stručnog žirija za najbolje izvođenje programa u cjelini ), 2006, 2012, prva nagrada stručnog žirija na Vidovdanskom festivalu u Banjoj Luci 1994. godine , 2 zlatne medalje na Međunarodnom horskom takmičenju " In ...Canto Sul Garda" (Riva del Garda - Italija 2001. godine ), zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju "Orlando di Laso" (Kamerino -Italija 2002.godine), tri srebrne medalje na 3. horskoj olimpijadi ( Bremen – Njemačka, 2004. godine ) prva nagrada na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila“ ( Prijedor – 2004. godine), prva nagrada i zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju u duhovnoj muzici ( Preveza – Grčka,2005.godine), zlatna medalja u kategoriji duhovne muzike i srebrna medalja u kategoriji kamernih horova na 4.horskoj olimpijadi u Ksiamenu-Kina(jul 2006.godine), prva nagrada i zlatna medalja na Međunarodnom horskom takmičenju Muzika sakra Bratislava ( Bratislava –Slovačka,maj 20007.godine ), dvije srebrne medalje na 5.horskoj olimpijadi u Gracu-Austrija,zlatna diploma na Međunarodnom horskom takmičenju Malta 2009., Prve nagrade publike na Međunarodnom horskom takmičenju „Zlatna vila“ ( Prijedor – 2013.i 2017.godine), dvije prve nagrade na Međunarodnom horskom takmičenju „Venecija in muzika 2014“ ( svjetovna i duhovna horka muzika), prva nagrada na Međunarodnom horskom takmičenju Riva del Garda 2016 (kategorija duhovne muzike) ...i dr.

Mješoviti hor SPD „Jedinstvo“ Banja Luka svake godine realizuje više od 80 nastupa, a među značajnijim ističi se koncerti, nastupi na festivalima, takmičenjima, manifestacijama realizovanim u Narodnoj Republici Kini, Italiji, Kipru 2010. godine.