28-05-2023

Hotel traži Novosađanku koja je 1962. bila model za čuvenu skulpturu Kupačice

Nesvakidašnji oglas ovih dana može se vidjeti na društvenim mrežama - menadžment Hotela "Berane" i Udruženje građana "Beranda" tragaju za novosadskom atletičarkom Olgom Kalivodom, koja je 1962. godine bila model za poznatu skulpturu "Kupačica".


Foto: @esejapan/ig

Portal RTCG je prvi objavio da je čuvena "Kupačica", koja je početkom 2000-ih godina nestala, pronađena i vraćena da krasi terasu poznatog beranskog hotela.

Kalivoda, koja je bila model, tada je bila članica Atletskog kluba "Vojvodina" i danas bi trebalo da ima 75 godina.

Predsjednik Udruženja Beranda Adem Softić kazao je crnogorskom portalu da je Olga 1962. godine kao 14-godišnjakinja poslužila kao model, dok je bila na ljetovanju u Makarskoj.

Stoga je, menadžment Hotela "Berane", na čijoj se terasi nalazi prvi odlivak ove skulpture, objavio oglas da se jave svi koji Olgu poznaju, kako bi je u gradu pored Lima doveli i ugostili. Softić je otkrio da su Olgi već na tragu.

Skulptura je djelo beogradskog vajara Gradimira Aleksića i ovog ljeta slavi 60. rođendan, što je razlog više da se proslavi ovaj nesvakidašnji jubilej.


Beranska „Kupačica“ (foto: Adem Softić)

Softić kaže da bi bilo lijepo da pronađu i Aleksića i da bi to bio srećan kraj jedne lijepe beranske priče.

Osim ove, beranske skulpture, jedna se nalazi u Budvi od 1966. godine.
Treći odlivak krasi fontanu u velikom parku u Mataruškoj banji. Četvrti je u Zaječaru, a po nepotvrđenim pričama, peti bi trebalo da se nalazi u Makarskoj, na mjestu na kom je, zahvaljujući Kalivodi, i nastala njena skica.


(Beraneonline)