28-01-2016

Hoteli u CG među najboljim u Evropi

Globalno poznata i najveća internet-stranica za pretraživanje hotelskih smještaja i istraživanje turističkih destinacija, "Trivago", nedavno je objavila listu država koje imaju najbolje hotele u Evropi, a u top deset se našla i Crna Gora.

Hoteli u CG među najboljim u Evropi | Radio Televizija Budva

Hotelski smještaj u Crnoj Gori ovaj poznati turistički portal ocijenio je ocjenom od 82,78, a iza naše države ostale su poznate evropske turističke destinacije kao što je Grčka, koja se nalazi na 17. mjestu s ocjenom 81,96, Češka na 18. mjestu i ocjenom 81,94 ili čak Kipar na 25, mjestu s ocjenom 81,39.

Od država regiona, najbolje je plasirana Bosna i Hercegovina koja prema mišljenju portala "Trivago" ima najbolje hotele u Evropi. Slijedi Srbija koja se sa ocjenom 83,6 našla na četvrtom mjestu. Ispred Crne Gore je i Albanija, koja je zauzela šesto mjesto.

Poslije Crne Gore, koja se našla na sedmom mjestu, našla se Mađarska sa ocjenom 82,67, te Slovenija, kojoj je "Trivago" dao ocijenu 82,6. Listu regionalnih država zatvara Hrvatska na 12. mjestu s ocjenom 82,57.

Kad je u pitanju rang lista u svijetu, kako su prenijeli mediji u reginu, u prvih pet su se našle sljedeće države Ostrva Turks i Caicos (na Karibima), Kajmanska ostrva, Mali Antili, Maldivi i Sveta Lucia. Na svjetskoj rang listi BiH je ipak visokorangirana i zauzima deveto mjesto, a od država iz Evrope u top 15 svjetske liste našao se samo Lihtenštajn.

Inače internet-stranica "Trivago", svoje popise sastavlja na osnovu ocjena turista koji su posjetili hotele u tim državama i dijelom ocjenu daju i stručnjaci u oblasti turizma.

U Crnoj Gori bi 2020. godine trebalo da bude 13 odsto hotela sa pet zvjezdica i 38 odsto hotela sa četiri zvjezdice. To je predviđeno Strategijom održivog razvoja turizma.

U ovom momentu u Crnoj Gori postoji 386 ugostiteljskih objekata koji raspolažu smještajnim kapacitetom od 39.820 ležajeva.

"Od tog broja sedam je hotela sa pet zvjezdica (1,81 odsto) i to hotel Splendid u Bečićima, hotel Aman Sveti Stefan na Svetom Stefanu, mali hotel Vila Miločer u Miločeru, mali hotel Vila Montenegro na Svetom Stefanu, hotel Regent Porto Montenegro u Tivtu, boutique hotel Ziya u Podgorici i mali hotel Forza Mare u Kotoru, koji raspolažu sa ukupno 977 ležajeva", saopštila je ranije generalna direktorica Direktorata za turistički razvoj i standard Olivera Brajović.

U ukupnom broju 117 je hotela sa četiri zvjezdice koji raspolažu sa 13.894 ležaja (30,31 odsto), od čega ih je najviše u Budvi i to 34, potom slijede Podgorica sa 19 hotela, Kotor sa 14 hotela, Herceg Novi sa 10 hotela, Bar i Ulcinj sa po sedam hotela, Tivat sa šest hotela, Zabljak i Nikšić sa po četiri hotela i drugi.