11-07-2021

Hotelijeri nemaju kvalitetan kadar

Crnogorski hotelijeri još nemaju kvalitetan kadar, a za brže rješavanje aktuelnih problema neophodno je da imaju predstavnika u nadležnom ministarstvu i sektoru za turizam, saopšteno je na radnoj skupštini Udruženja hotela Crne Gore.

Hotelijeri nemaju kvalitetan kadar | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Predsjednica MHA, Dragica Drekalović, kazala je da crnogorski hotelijeri nemaju kvalitetan kadar, iako je Zavod za zapošljavanje (ZZZ) uložio značajna sredstva u prekvalifikaciju.

„Nemamo ni konobare, ni kuvare, iako je ZZZ uložio velika sredstva za prekvalifikaciju kadra. Međutim, nama i pored svega nedostaje kvalitetan kadar. Imamo desetak doktora nauka neuposlenih, a nemamo onih koji treba da podignu turizam u Crnoj Gori i da ojačaju standarde sa hotelima“, rekla je Drekalović, prenosi PR Centar.

Ona smatra da ej neophodno da u nadležnom ministarstvu i sektoru za turizam bude predstavnik MHA, koji bi prenosio probleme hotelijera i restoratera u cilju njihovog rješavanja.

„Bez toga će se svi problemi koje sad imamo i koje smo imali prije 17 godina provlačiti i dalje“, dodala je Drekalović.

Ona je podsjetila da problem i dalje predstavlja podizanje standarda, iako je na tom planu održano mnogo kurseva i dogovara sa stručnjacima iz inostranstva.

„Puno smo radili na poboljšanju standarda, zajedno sa svim hotelijerima. Uveli smo HACAP. Radili smo i na prepoznavanju turističke destinacije Crne Gore, jer nestankom stare Jugoslavije nestala je Crna Gora i turistička destinacija“, rekla je Drekalović.

Izvršni direktor MHA i Zanatske komore, Boris Marđonović, saopštio je da su u toj asocijaciji radili sa članovima na utvrđivanju gorućih problema koje treba rješavati i predlogu mogućih rješenja donosiocima odluka.

„To smo uradili i usaglasili. Imamo zvanične stavove 152 člana MHA. Pored hotelijera, naše udruženje obuhvata i restoratere, turističke agencije, prevoznike i priređivače manifestacija i jedan dio privatnog smještaja“, rekao je Marđonović.

On je kazao da u MHA očekuju da bude sankcionisan svaki neprijavljeni smještaj i objekat koji se nelagalno izdaje i reklamira.

„Predlažemo da kamatna stopa za kredite Investiciono razvojnog fonda bude 0,68 odsto godišnje“, naveo je Marđonović.

Vršilac dužnosti Uprave za inspekcijske poslove, Ilir Harasani, ocijenio je da je siva ekonomija rana društva i da bi na njenom suzbijanju trebalo zajednički raditi.

„U poslednjih dva i po mjeseca, koliko sam na funkciji, tražio sam izvještaj. Ukupno je bilo 11,29 hiljada kontrola koje smo izvršili na osnovu inicijative našeg plana i utvrdili 1,71 hiljadu nepravilnosti, izrekli 857 kazni i prekršajnih naloga od ukupno 346 hiljada EUR“, naveo je Harasani.

Menadžer sektora rizika Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Vladislav Dulović, saopštio je da je ta institucija u prethodnom periodu u velikoj mjeri podržala turizam i ugostiteljstva, navodeći da tome u prilog govori činjenica da u njenom portfoliu preko 30 odsto čine krediti dati tom sektoru.

„Tokom prethodne godine, oko 40 odsto svih plasmana bankarskog sektora, uključujući IRF, pripao je IRF-u. Mi smo prethodne godine plasirali preko 700 kredita u vrijednosti oko 140 miliona. Za sektor turizma i ugostiteljstva plasirano je preko 50 miliona, gdje smo imali situaciju da su pojedine poslovne banke potpuno obustavile kreditiranje turizma“, naveo je Dulović.

On je precizirao da su tokom prethodne godine odobrili preko 88 moratorijuma i 200 reprograma, naročito u sektoru turizma.

„Kad su u pitanju uslovi koji su kreirani i kamatna stopa od 2,3 do 3,5 odsto godišnje, po meni su one stimulativne“, kazao je Dulović.

Član MHA i vlasnik hotela u Podgorici, Zoran Pavićević, saopštio je da njegovo preduzeće posluje 11 godina i da je u tom periodu jedina pomoć koju je dobio od države bio kredit u švajcarskim francima.

„U toku prethodnih godina nekoliko puta sam se obratio IRF-u. Nas niko nikad nije uzeo u razmatranje. Mi nismo mogli da dobijemo novac da okrečimo i da promijenimo zavjese. Nismo zadovoljni odnosom države, bez čije pomoći ne možemo ništa da uradimo“, poručio je Pavićević.

Član MHA i vlasnik turističke agencije u Budvi, Veselin Ćulafić, kazao je da se turizmu se mora pomoći, ali i da nadležni organi treba da pokažu više fleksibilnosti i razumijevanja za probleme koji su svakodnevni.

„U turizmu Crne Gore smo počinjali tri puta sa nulom – zemljotres, ratovi, pandemija. Molim sve inspekcijske službe da malo pokažu razumijevanja. Preventivno djelovati dokle se god može. Ukoliko neko stvarno želi da ponavlja istu grešku, njega treba kazniti, ali ne i onoga kojeg prvi put prekontrolišete“, naveo je Ćulafić.

Sjednici skupštine MHA prisustvovalo je 14 članova sa pravom glasa, što nije bilo dovoljno za kvorum, pa su izbori za predsjednika i članove upravnog odbora odloženi za sljedeću sjednicu, za sedam dana.