11-09-2020

Hrvatska: Rezultati u turizmu bolji od očekivanja

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine 6,8 miliona turista ostvarilo 47,5 miliona noćenja, što je bolje od očekivanja s obzirom na ograničenja zbog pandemije, saopštili su predstavnici Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Hrvatska: Rezultati u turizmu bolji od očekivanja | Radio Televizija Budva

Foto: Freeimages

U Hrvatskoj je od januara do avgusta ostvareno 41 odsto prošlogodišnjih dolazaka, odnosno 53 odsto noćenja.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, od ukupno 47,5 miliona noćenja u osam mjeseci, 84 odsto ili skoro 40 miliona ostvareno u julu i avgustu, što je 62 odsto prošlogodišnjeg broja, odnosno 38 odsto manje nego u julu i avgustu prošle godine, prenosi Hina.

Od toga je polovina, ili 21 milion noćenja, bilo samo u avgustu, što je 64 odsto prošlogodišnjeg rezultata, ili pad od 36 odsto.

Ministarka turizma i sporta, Nikolina Brnjac, kazala je da su za rezultate ove sezone zaslužni turistički sektor i saradnja kroz niz sastanaka s njima.

“Jasno je da nikome nije bilo lako u ovoj situaciji, no vidjelo se da je sektor dobro pripremljen i svima se zahvaljujemo", rekla je Brnjac.

Ona je ocijenila da je Vlada u pravo vrijeme donijela prave mjere za održanje radnih mjesta i očuvanje likvidnosti u turizmu, a postupnim otvaranjem granica počeli su dolaziti turisti, pa je rezultat za osam mjeseci bolji od očekivanja u svim vrstama smještaja, u kojima se broj noćenja kreće od 40 do više od 60 odsto prošlogodišnjeg rezultata.

"Nautika je jedan od segmenata koji je dobro radio, i sada u Hrvatskoj imamo oko 300 megajahti pa se nadamo da će se ta sezona nastaviti", navela je Brnjac i dodala da su uz domaće i sva bliža emitivna tržišta ovog ljeta ostvarila visoke procente prošlogodišnjeg prometa, kao i da je Hrvatska po dolascima stranih turista znatno ispred ostalih mediteranskih zemalja.

Ona je podsjetila da su mjere pomoći sektoru turizma i ugostiteljstva produžene do kraja godine da bi se lakše pripremili za narednu, kao i da će će dio sredstava za pomoć doći i iz Evropske unije (EU).

Direktor HTZ-a, Kristjan Staničić, saopštio je da se u Hrvatskoj još odmara oko 200 hiljada turista i da su u toku kampanje za jesen.

On je naveo da su HTZ-ove kampanje od početka pandemije na društvenim mrežama i drugim kanalima ukupno privukle stotine miliona ljudi.

"Svjedočili smo i negativnim kampanjama na stranim tržištima koje nam nijesu išle u prilog, ali smo i to nastojali da kanališemo određenim pozitivnim i činjeničnim porukama", rekao je Staničić.

Na pitanje o očekivanim prihodima turizma za ovu godinu, koji su se u medijima nedavno spominjali na nivou od 4,5 milijarde EUR, nasuprot prošlogodišnjih oko 10,5 milijardi EUR, Staničić je odgovorio da za finansijske pokazatelje treba pričekati kraj godine.



Izvor: Mina