01-08-2020

Huawei postao najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona

Kineski telekomunikacijski div Huawei Technologies pretekao je Samsung kao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona u drugom kvartalu 2020., sudeći po izvještaju istraživačke firme Canalys.

Huawei postao najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona | Radio Televizija Budva

To je prvi put u devet godina da jedna kompanija izuzev Apple-a ili Samsunga dominira svjetskim tržištem – saopšio je Canalys u četvrtak, prenosi Fena.


Kompanije se još suočava sa trgovinskim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i zabilježila je pad isporuka u inostranstvo za 27 odsto u drugom kvartalu, navodi Canalys. Njena dominacija na kineskom tržištu dovela je, međutim, do rasta domaćih isporuka za osam odsto.

Brzi oporavak

Zahvaljujući kineskom relativno brzom oporavku od pandemije, Huawei sada prodaje više od 70 odsto svojih mobilnih telefona na domaćem tržištu.

Iako je firma sa sjedištem u Shenzhenu objavila pad prodaja od pet odsto u odnosu na isti kvartal u prošloj godini, njen južnokorejski konkurent Samsung zabilježio je mnogo dramatičniji pad prodaje od 30 odsto, zahvaljujući prekidima snabdijevanja na ključnim tržištima kao što su SAD, Evropa i Brazil.

Huawei je isporučio 55,8 miliona uređaja u drugom kvartalu, saopštio je Canalys, dok je Samsung isporučio 53,7 miliona.

– To je izuzetan rezultat koji je predvidjelo svega nekoliko ljudi prije godinu dana. Da nije bilo COVID-19, ovo se ne bi desilo – izjavio je visoki analitičar Canalysa Ben Stanton.