14-04-2023

I ove godine propusti u organizaciji maturskih ispita: Testovi fotografisani, slala se rješenja

Direktor Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ u Budvi Krsto Vuković ukazao je da je u organizaciji maturskog ispita, čiji je prvi dio rađen u utorak, u dijelu obrazovnih ustanova bilo velikih propusta.


Foto: Arhiva

Govoreći o odgovornosti škola u slučajevima vršnjačkog nasilja, on je naveo da nemaju sve obrazovne ustanove isti vrednosni sistem, što je pokazala i organizacija prvog dijela eksterne provjere znanja za srednjoškolce.

„U organizaciji maturskih ispita, koji su počeli prije nekoliko dana, u dijelu školu je bila stoprocentna posvećenost i ispit je urađen na izuzetno profesionalan način. Međutim, u nekim školama prije početka ispita i tokom samog ispita su bili snimani testovi i u grupi maturanata u kojoj je u tom momentu bilo 3.000 članova, slala su se rješenja. Taj ispit je pod velikim znakom pitanja“, upozorio je Vuković, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti.

On je ocijenio da je očigledno da u nekim školama postoji drugačiji etos i vrednosni sistem.

Učenici završnih razreda srednjih škola su u utorak imali provjeru znanja iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, kao i iz Albanskog jezika i književnost.

Uoči početka ispita, tokom posjete Gimnaziji „Slobodan Škerović“, ministar prosvjete mr Miomir Vojinović je kazao da ove godine provjeri znanja, pored test-administratora, prisustvuju i ovlašćeni predstavnici Ispitnog centra i supervizori, koji će biti zaduženi za poštovanje pravila organizacije i realizacije ispita u školama.

“U okviru priprema za polaganje maturskog i stručnog ispita, kako bi se obezbijedili isti uslovi za sve učenike, ranije su organizovani sastanci predstavnika Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra sa direktorima svih srednjih škola u Crnoj Gori“, rekao je ministar Vojinović.

Podsjetio je na to da propisi o ponašanju u toku eksterne provjere znanja učenika srednjih škola postoje.

“Na ovaj način želimo da stvorimo uslove da se pravila sprovođenja ispita maksimalno poštuju i da uslovi u kojima se ispiti polažu, budu isti u svim školama i za sve učenike”, kazao je ministar prosvjete.

Naredni ispit za maturante zakazan je za 10. maj.

Izvor: roditelji.me