13-05-2019

Ima neka tajna veza: Većina današnjih milijardera je, prije nego što se obogatila, radila jedan posao

Veliki broj današnjih milijardera svoj uspjeh mogu u velikoj mjeri zahvaliti jednoj životnoj vještini – prodaji. Naime, većina njih prije nego što su zaradili svoje prve milione u ranijim fazama života radili su u prodaji, pokazali su rezultati istraživanja.

Ima neka tajna veza: Većina današnjih milijardera je, prije nego što se obogatila, radila jedan posao | Radio Televizija Budva

Tako su dva od tri ispitanika otkrila kako su im vještine koje su naučili za vrijeme rada u prodaji uveliko pomogle u stvaranju današnjeg bogatstva, a jedan od tri ispitanika kazao je kako 70 odsto svog uspjeha može zahvaliti upravo vještini prodaje.

“Na prodaji se temelji cijeli poslovni sistem. To je vještina koja će vam pomoći ne samo u vođenju poslovanja i izgradnji uspješne firme, nego i u svakodnevnom životu”, ističe stručnjak za razvoj karijera Randalin Hil.

U prodaji nijssu radili samo poznati direktori multinacionalnih kompanija, u ovoj struci okušali su se i neki glumci poput Džonija Depa i Dženifer Aniston, koji su prije svoje glumačke karijere radili u telefonskoj prodaji.

Rid Hastings, izvršni direktor Netflixa, prije pokretanja najpoznatijeg servisa za gledanje filmova i serija radio je kao prodavač usisavača, piše Market Watch, prenosi Novac.hr.

Čak i ako ne želite da pokrenete vlastiti posao, stručnjaci ističu kako poznavanje tog segmenta poslovanja može biti od velike koristi.

“Svi moraju poznavati osnove prodaje, ali i pregovaranja koje je jedan od osnovnih alata ove struke. No nije ona vezana samo uz razvoj poslovanje, cijela karijera u stvari se bazira na prodaji samog sebe”, dodaje Hil.