11-05-2020

Imunolog: Virus kontrolisati primjenom opštih i specifičnih mjera

U povoljnoj epidemiološkoj situaciji, kakva je u Crnoj Gori, otezanje sa popuštanjem mjera za sprječavanje širenja korona virusa nema smisla, kazao je imunolog iz Rijeke Zlatko Trobonjača, navodeći da se mora voditi računa o tome da se epidemija ne otme kontroli.

Imunolog: Virus kontrolisati primjenom opštih i specifičnih mjera | Radio Televizija Budva

On je kazao da ekonomija, zdravstvo, kultura, sport, umjetnost i sve druge ljudske aktivnosti moraju da funkcionišu, ali na način da ne dođe do ponovnog razbuktavanja epidemije.

“Nema smisla otezati sa popuštanjem mjera u tako povoljnoj epidemiološkoj situaciji kakvu ima Crna Gora. Rizik uvijek postoji, no to ne znači da rizik treba izbjegavati, nego ga treba kontrolisati”, rekao je Trobonjača u intervjuu agenciji MINA.

Kako je objasnio, virus treba kontrolisati primjenom opših mjera, kao što su upotreba maski, rukavica, održavanje distance, kao i primjenom specifičnih.

“Specifične mjere zavise od djelatnosti, pa tako na primjer vozač autobusa, fizioterapeut, kozmetičar, zubar ili trgovac nemaju isti kontakt sa drugim osobama i jednaku mogućnost zaraze i zato se moraju štititi na posebne načine”, dodao je Trobonjača.

Kako je naveo, zadatak države u ovim uslovima je da obezbijedi dovoljne količine zaštitne opreme po prihvatljivim cijenama.

“Život se mora aktivirati što brže i što je moguće u većoj mjeri, ali pri tome paziti da nam se epidemija ne otme kontroli. Tu je odgovornost svakog građana u njegovom ponašanju u zajednici presudna”, rekao je Trobonjača.

Na pitanje da li bilo koja država u regionu može da proglasi kraj epidemije sve dok u susjednim zemljama ima registrovanih novih slučajeva obolijevanja od Kovida-19, on je odgovorio da je za svaku zemlju izuzetno važna epidemiološka slika u susjedstvu, a nakon otvaranja prometnih pravaca i šire.

“Hrvatska je, kao i Crna Gora, turistička zemlja i po toj logici izrazito otvorena za strance. Pored toga, cijela regija je išarana važnim prometnim koridorima, a da ne spominjem trgovinsku i drugu poslovnu saradnju”, dodao je Trobonjača.

On je kazao da će do otvaranja granica doći prije ili kasnije, a to znači i do mogućnosti uvoza novih slučajeva infekcije, koju je nemoguće jednostavnim pregledima u potpunosti detektovati.

“Mjerenje temperature važan je postupak takve detekcije, međutim njime se ne mogu otkriti oni slučajevi koji nose virus bez simptoma”, objasnio je Trobonjača.

Za njih bi, kako je rekao, trebalo koristiti druge metode koje su puno složenije i skuplje i ne mogu se masovno koristiti.

On je rekao da granice moraju da se otvaraju postupno i strogo kontrolisano, jer bi naglo otvaranje moglo biti najbrži način da se upropasti sve ono što je strogim mjerama postignuto.

Smatra da bi, uz sve mjere opreza, škole i vrtiće trebalo otvoriti, jer bi šteta za djecu i roditelje, bez otvaranja tih institucija duže vrijeme mogla da bude ogromna.

“Mnogi roditelji koji ne mogu da ostave dijete u vrtiću ne mogu da obavljaju praktički nikakvu djelatnost”, dodao je Trobonjača.

Kako je naveo, ugostiteljski objekti, pogotovo terase, mogu se otvoriti odmah uz odgovarajuće prilagodbe, poput razmicanja stolova, ograničenja mogućnosti većeg okupljanja i slično.

Na pitanje kakav je njegov stav o mogućnosti pojave drugog talasa epidemije korona virusa na jesen, Trobonjača je odgovorio da će se drugi talas dogoditi ako mu to omogućimo.

Izvor: RTCG