03-03-2023

Inflacija u eurozoni blago popustila u februaru

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u februaru, skliznuvši na 8,5 odsto, zahvaljujući umjerenijem poskupljenju energije, pokazale su prve procjene Eurostata.

Inflacija u eurozoni blago popustila u februaru | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, iskazana harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prošlom mjesecu je iznosila 8,5 odsto.

U januaru su cijene porasle 8,6 odsto, a u decembru 9,2 odsto, prenosi Hina.

Na mjesečnom nivou, cijene su u februaru porasle 0,8 odsto, nakon pada od 0,2 odsto u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Glavni pokretači visoke inflacije u februaru bili su svježa hrana i energija, s gotovo istim godišnjom stopama rasta cijena, od 13,6 odnosno 13,7 odsto.

Rast cijena hrane tako je ubrzao u poređenju s prvim ovogodišnjem mjesecom, kada je poskupila 11,3 odsto. Poskupljenje energije značajno je ublaženo, s januarskih 18,9 odsto.

Na mjesečnom nivou, cijene svježe hrane skočile su u februaru 3,4 odsto. U januaru su porasle 1,1 odsto.

Cijene energije smanjile su se u februaru 1,1 odsto u odnosu na januar, kada su porasle 0,6 odsto.

Kada se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u februaru 7,4 odsto i bila je viša 0,3 procentna poena nego u januaru.

I u februaru su najvišu godišnju stopu inflacije zabilježile baltičke zemlje, na čelu s Letonijom gdje je iznosila 20,1 odsto. Slijede Estonija i Litvanija, sa stopama inflacije od 17,8 odnosno 17,2 odsto.

Grupu s dvocifrenim stopama inflacije, mjerene HICP-om, čine još Slovačka s 15,5 odsto, Hrvatska sa 11,7 odsto i Austrija sa 11 odsto.