07-01-2022

Inflacija u eurozoni u decembru pet odsto

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u decembru je porasla na pet odsto, novi najviši nivo otkad je Eurostat počeo da prati podatke, uz ponovo najizraženiji rast cijena energije, pokazale su nove procjene.

Inflacija u eurozoni u decembru pet odsto | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmonizovnim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u decembru 0,1 procentni bod u odnosu na novembar, dostigavši pet odsto, procijenio je evropski statistički ured.

U decembru 2020. godine, prve pandemijske, potrošačke cijene su u zemljama koje koriste zajedničku evropsku valutu bile 0,3 odsto niže nego u istom mjesecu pretpandemijske 2019. godine, prenosi Hrportfolio.

Najviše su i na kraju prošle godine porasle cijene energije, 26 odsto u odnosu na isti mjesec godine ranije. U novembru su bile više 27,5 odsto.

Kada se isključe cijene energije, godišnja inflacija je u eurozoni u decembru iznosila 2,8 odsto i bila je viša za 0,3 procentna boda nego u novembru. Izrazitije je u decembru poskupila i svježa hrana, 4,6 odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine, nakon 1,9-odstotnog poskupljenja u novembru.

Ako se isključe cijene energije i svježe hrane, godišnja inflacija u eurozoni iznosila je 2,7 odsto, nakon 2,6 odsto u novembru.

Među zemljama eurozone najsnažnije su u decembru ponovo porasle cijene na Baltiku, 12 odsto u Estoniji, 10,7 odsto u Litvaniji i 7,7 odsto u Letoniji, pokazuju procjene Eurostata.

Blizu su Španija 6,7 odsto, kao i Belgija i Holandija 6,5 odsto, odnosno 6,4 odsto.
Najveća ekonomija eurozone, Njemačka, zabilježila je u decembru godišnju stopu inflacije od 5,7 odsto. Istu stopu inflacije imala je i Irska.

Najskromniji rast potrošačkih cijena na godišnjem nivou u decembru su imali Malta i Portugalija, 2,6 odsto, odnosno 2,8 odsto.