27-11-2022

Inflacija u eurozoni usporava ličnu potrošnju

Visoka inflacija u eurozoni koči ličnu potrošnju, a cijene će vjerovatno još neko vrijeme snažno rasti, upozorio je guverner njemačke centralne banke, Joachim Nagel.

Inflacija u eurozoni usporava ličnu potrošnju | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

"Volio bih vjerovati da ćemo, nadamo se, vidjeti bolje brojke o inflaciji. Međutim, podaci pokazuju da će stopa inflacije ostati visoka još neko vrijeme", rekao je Nagel.

Cijene nafte pale su prošle sedmice, a rast proizvođačkih cijena u Njemačkoj je u oktobru smanjen, sa stopom rasta od 34,5 odsto, nakon skoka od 45,8 odsto u septembru i avgustu.

To je podstaklo nade da će inflacija možda popuštati, prenosi SEEbiz.

Nagel je naveo da će stopa inflacije u Njemačkoj vjerovatno ostati visoka i naredne godine, ocjenjujući da će u prosjeku "vjerovatno biti oko sedam odsto".

"Visoka inflacija je težak teret za cijelu eurozonu", rekao je Nagel.

On je dodao i da će Evropska centralna banka (ECB) u decembru ponovo podići kamatne stope kako bi u srednjem roku inflaciju svela na planiranih dva odsto.

Član izvršnog odbora Bundesbanke, Johannes Beerman, posebno je naglasio da imaju dovoljno novca za slučaj nestanka struje i drugih potencijalnih kriza koje bi mogle biti uzrokovane nestašicom energije.

"Gotovine ima dovoljno za pet dana", dodao je Beerman ističući da Bundesbanka ne očekuje nestašicu struje u velikim dijelovima zemlje.

Njegova izjava uslijedila je nakon medijskih izvještaja da njemačke finansijske vlasti pripremaju krizne planove u slučaju produžene nestašice struje.