18-05-2020

Inicijativa za vraćanje Svetog Stefana u vlasništvo države

Na fejsbuk profilu tokom vikenda pojavila se online inicijativa koju su osnovali mještani Paštrovića, a u cilju vraćanja grada Svetog Stefana u vlasništvo države.



Mještanin Blažo Kažanegra uz podršku Mjesne zajednice i velikog broja mještana pokrenuo je inicijativu za vraćanje grada Sveti Stefan u (potpuno) vlasništvo države. Inicijativa je pokrenuta na FB i mogu se prikljuciti svi koji su protiv privatizacije koja se vec godinama odvija na sraman način.

"Sveti Stefan, jedan od najljepših gradova na Mediteranu, nedavno je postao akcionarsko društvo otvorenog tipa čije se akcije preprodaju na berzi (!?). Pored države, suvlasnički udio u ovom akcionarskom društvu imaju i privatne kompanije sa inostranim kapitalom. Mi smatramo da je to nedopustivo - da ovaj grad, kulturni spomenik, biser Mediterana, kojeg su stari Paštrovići sagradili u 15. vijeku, stekne ovakav status. Isto kao što je nedopustivo da Akropolj, Kineski zid, Statua slobode u Njujorku, Koloseum, Big Ben, Kalemegdan, Mostarski most, Stari grad Dubrovnik, Stari grad Korčula, Dioklicejanova palata u Splitu, Rovinj, itd., itd., - budu akcionarska društva ovog tipa. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa vraćanje grada Sveti Stefan u potpuno vlasništvo države, kao i promjenu organizacione forme društva" kazali su iz MZ Sveti Stefan.