07-08-2018

Inspekcija oduzela 440 kilograma meda

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane su od polovine juna oduzeli i ocijenili nebezbjednim 418 kilograma meda, 22 kilograma meda sa orašastim plodovima i 65,5 litara maslinovog ulja, kontrolišući prodaje tih proizvoda na tržištu.

Inspekcija oduzela 440 kilograma meda | Radio Televizija Budva

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, Vesna Daković, kazala je da su oduzeti proizvodi su ocijenjeni nebezbjednim, jer nijesu ispunjavali propisane zahtjeve za stavljanje na tržište.

„Između ostalog, prodavci nijesu posjedovali dokaz o porijeklu, odnosno proizvođaču ove hrane, proizvodi nijesu bili označeni i nijesu čuvani na propisani način”, kazala je Daković Pobjedi.

Ona je navela da su prije uništavanja oduzeti proizvodi dodatno laboratorijski provjereni kvalitet i prisutnost potencijalnih supstanci opasnih po zdravlje ljudi.

“Rezultati ukazuju da se radi o “falsifikatu”, odnosno da ispitani uzorak nije proizvod pčela, što jasno ukazuje da su prodajom ovakvih proizvoda potrošači prevareni i dovedeni u zabludu da su kupili med, a kupili su gusti, šećerni sirup”, poručila je Daković.

Ona je rekla da je odmah nakon dobijanja informacija da se na tržištu Crne Gore prodaje med i maslinovo ulje sumnjivog porijekla i kvaliteta na tezgama pored saobraćajnica, Uprava za bezbjednost hrane polovinom juna preduzela pojačane kontrolne aktivnosti.

Daković je naglasila da kvalitet, održivost i stabilnost hrane zavise od uslova čuvanja, higijene rukovanja i niza drugih faktora koji određeni proizvod u procesu prometa mogu učiniti štetnim ili nepogodnim za ishranu ljudi.

“U cilju utvrđivanja bezbjednosti meda, maslinovog ulja i drugih vrsta hrane, posebno uzimajući u obzir rizik koji nosi prodaja hrane na otvorenom, inspektori su izvršili veći broj kontrola na lokacijama pored vjerskih objekata i onih koje se nalaze na putnim pravcima ka Nikšiću, Zabljaku, Njegušima, Mojkovcu, Kolašinu, Đurđevića Tari, Nacionalnom parku Durmitor kao i pijacama u Tuzima, Podgorici, Tivtu, Kotoru, Ulcinju i Budvi”, navela je Daković.

Prema njenim riječima, postoje neodgovorni i prodavci koji i pored izrečenih mjera, oduzimanja proizvoda, pokretanja prekršajnih prijava i izricanja novčanih kazni, pokušavaju i dalje povremeno staviti proizvode bez porijekla i oznaka na neuslovnim mjestima.

“Takođe, kupci vrlo često vjeruju da baš u tim područjima mogu kupiti domaći proizvod i neoprezno se odlučuju za kupovinu neoznačenih proizvoda”, upozorila je Daković.