10-11-2020

Instutut za biologiju mora jedan od partnera na projektu SHAREMED

Kao jedan od deset partnera iz osam mediteranskih zemalja koji realizuju projekat "SHAREMED", Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru nastavlja sa implementacijom projektnih aktivnosti, iako se one uslijed pandemije COVID-19 najvećim dijelom odvijaju online.


Foto: Printscreen/Institut za biologiju mora

Pun naziv pomenutog projekta je - Sharing and enhancing capabilities to address environmental threats in Mediterranean Sea- Razmjena iskustava i osnaživanje kapaciteta za pružanje odgovora na prijetnje po ekosistem Mediterana, pojašnjeno je u saopštenju za javnost Instituta.

"Cilj projekta SHAREMED je da poveže i poveća sposobnosti mediteranskih, regionalnih i lokalnih vlasti, kao i naučne zajednice, za zajedničku procjenu i eventualno ublažavanje prijetnji po ekosistem Sredozemnog mora", istakla je rukovodilac projekta sa Instituta za biologiju mora Dr. Slavica Petović.


Foto: Institut za biologiju mora

Partneri na projektu, koji je zvanično započeo 1.oktobra 2019. godine a trajaće 33 mjeseca, su naučni instituti i visokoškolske institucije koje se bave istraživanjima pritisaka na ekosistem Mediterana, a dolaze iz Italije, Španije, Malte, Slovenije, Hrvatske, Francuske, Portugala i Crne Gore.

Kako su kazali iz Instituta, ukupna vrijednost projekta, prihvaćenog na temu Održivog turizma u okviru poziva Interreg Mediteranskog transnacionalnog programa 2014-2020, je 3,100,000.00 €, od čega je Institutu za biologiju mora UCG opredijeljeno 70,000.00€.

"Problematika kojom se projekat bavi odnosi se na usaglašavanje strategija koje se primjenjuju na Mediteranu u oblasti analize morskog ekosistema i sistema njegove zaštita. Početni sastanak je održan u Trstu u februaru ove godine, a zbog trenutne epidemije sve aktivnosti su se prebacile na online sistem", objašnjava dr Petović, dodajući da se svakog mjeseca održavaju sastanci upravnog odbora projekta na kojima se sumiraju sprovedene aktivnosti i planiraju nove.

Zbog lakšeg usaglašavanja metodologije rada definisane su tri zone istraživanja, odnosno tri radne grupe- za Sjeverno-Jadranski region, Sicilijanski kanal i područje Sjevero-zapadnog Mediterana. U toku je prikupljanje postojećih podataka i analiza primjenjenih metoda koje će u kasnijoj fazi biti testirane.


Foto: Institut za biologiju mora

Za decembar je planirano održavanje radionice kojoj je domaćin Univerzitet sa Malte, gdje će biti predstavljeni neki od većih mediteranskih projekata iz oblasti ekologije, zagađenja i zaštite u cilju analize primijenjenih metoda i dobijenih rezultata. Istovremeno, svaki od partnera prikuplja relevantne informacije na lokalu.

"Jedna od aktivnosti projekta je i prepoznavanje i umrežavanje lokalnih i nacionalnih organa upravljanja i naučnih institucija, kako bi zaključci i preporuke do kojih budemo dolazili tokom i nakon implementacije SHAREMED projekta bili uklopljeni u lokalne i nacionalne politike i dosljedno sprovođeni. U tom smislu, Institut za biologiju mora je prepoznao sve relevantne subjekte u Crnoj Gori, a u okviru projekta planira i organizaciju radionice u Kotoru, kako bi dodatno osnažio buduću saradnju", ističe Dr. Petović.

Između ostalog, cilj SHAREMED projekta je stvaranje zajedničke baze podataka i izrada atlasa mapa stanja i opasnosti, kako bi pojave mogle integrisano da se posmatraju i zapažaju pojave putem zajedničkog portala, a time poboljša i mogućnost predviđanja.

"Istražiće se i potencijali novih metodologija posmatranja i definisati mape budućeg zajedničkog puta, smjernice i akcioni planovi", zaključuje se u saopštenju.