04-05-2020

Ispituju za koga su osumnjičeni prevozili kokain od skoro 20 miliona

Radi se o organizovanoj kriminalnoj grupi, čiji članovi su imali jasno definisane uloge. Za sada nije poznato protiv koliko njih su njemački istražitelji prikupili dokaze, ali je utvrđeno da je više osoba učestvovalo

Ispituju za koga su osumnjičeni prevozili kokain od skoro 20 miliona | Radio Televizija Budva

Policija istražuje ko je od članova posade broda „Budva“ na kojem je u subotu ujutro u hamburškoj luci zaplijenjeno pola tone kokaina, umiješan u šverc ove droge iz Južne Amerike.

Njemačke vlasti ispituju sva 23 člana posade broda na kojem je među regularnom robom bio i krijumčareni tovar čija se vrijednost procjenjuje na skoro 20 miliona eura.

Kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno, u subotu ujutro lisice na ruke stavljene su Baraninu Mladenu Raduloviću (45), a identiteti ostalih osumnjičenih nijesu saopšteni zbog istrage.

Pobjedi je rečeno da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, čiji članovi su imali jasno definisane uloge. Za sada nije poznato protiv koliko njih su njemački istražitelji prikupili dokaze, ali je utvrđeno da je više osoba učestvovalo.

Crnogorska policija kolegama iz više partnerskih službi proslijedila je operativna saznanja o djelovanju ove kriminalne grupe koju je pratila više mjeseci.

Iz Uprave policije kazali su da je presječena još jedna međunarodna ruta krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Akcija je izvedena u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije i Holandije koje zajedno sa crnogorskom policijom prikupljaju dokaze o djelovanju ove kriminalne organizacije.

Droga je zaplijenjena na osnovu informacija crnogorske policije i zajedničke akcije službi za sprovođenje zakona Velike Britanije, agencije DEA, njemačke i još nekoliko partnerskih službi.

Brod „Budva“, u vlasništvu Barske plovidbe, koji plovi pod crnogorskom zastavom uplovio je u Luku Hamburg, gdje je policija i realizovala akciju.

Saradnja

Iz Uprave policije, kazali su da je zapljena rezultat kontinuiranog rada službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u borbi protiv krijumčarenja droge na međunarodnom nivou.

- Crnogorska policija je u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Savezne Republike Njemačke i američke Agencije DEA, realizovala još jednu međunarodnu policijsku akciju, koja je rezultirala presjecanjem rute krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. U njemačkoj luci na brodu „Budva“, koji plovi pod crnogorskom zastavom, zaplijenjeno je oko pola tone kokaina - saopšteno je iz policije.

Fokus crnogorske policije je, kako dodaju, posebno usmjeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, vrše kriminalnu aktivnost krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finasijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savjestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svijetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom svijeta.

- Zapljena kokaina u Njemačkoj je još jedan pokazatelj konkretne saradnje Uprave policije Crne Gore sa međunarodnim partnerima i spremnosti i odlučnosti crnogorske policije da se stane na put organizovanom kriminalu - navode iz policije, dodajući da je realizaciji policijske akcije prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmjenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj – kazali su iz Uprave policije.

Napominju da će crnogorska policija kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminalnih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države.

Ranije akcije

Crnogorska policija u julu 2018. godine zajedno sa DEA spriječila je šverc veće količine hašiša, koji su, kako se sumnja brodom prevozile osobe označene kao bliske škaljarskom klanu.

– Šezdeset pet miliona eura od prodaje dvadeset tona hašiša koji je trebalo brodom iz Maroka da stigne u Libiju u julu najvjerovatnije bi se koristio za pomaganje terorističkih aktivnosti – zvanično je saopštila nakon opsežne istrage Američka agencija za borbu protiv droge (DEA).

Krajem februara, postupajući po informacijama koje je Uprava policije Crne Gore uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu „Aressa“ prvo zaplijenjeno više od jedne tone kokaina, a onda su detaljnom pretragom otkrivene još četiri tone kokaina.

Podsjećamo, crnogorska vojna policija zaplijenila je u aprilu 2019. na školskom brodu „Jadran“ u Tivtu oko 56 kilograma kokaina i tako spriječila krijumčarenje droge, čija vrijednost prelazi više od pet miliona eura, dva pištolja i 56 komada municije. Tada su uhapšeni stariji vodnik i podoficir i još dvije osobe, dok je za dvije traga.