07-09-2017

Ispod mosta na Tari pronađen njemački tenk iz Drugog svjetskog rata

Njemački tenk iz Drugog svjetskog rata pronađen je u Tari ispod mosta, saopštio je juče za Dnevne novine Goran Stanišić iz Mojkovca, vlasnik agencije za turizam koji se bavi raftingom.

Ispod mosta na Tari pronađen njemački tenk iz Drugog svjetskog rata | Radio Televizija Budva

Prema njegovim riječima, voda u Tari je ove godine opala, ovih dana dok smo splavarili čamci su nam često kačali za dno.

“Jedan čamac je i pocijepan pa smo sklonili kamenje i šljunak kako bi makli lim za koji se čamac zakačio. Tada smo vidjeli da je lim zapravo dio, vjerovatno, njemačkog tenka. O svemu sam obavijestio nadležne iz Nacionalnog parka Durmitor. Tenk treba izvaditi jer bi to bila i turistička atrakcija, napraviti svjedočenje o tom vremenu. Gosti iz inostranstva, koji splavare, nas pitaju zašto tenk ne izvadite. Trebalo bi i Njemačka ambasada da se uključi. Ako država nije zainteresovana za to, splavari jesu da očiste rijeku i da se tenk izvuče. Koga interesuje može sa nama splavom vidjeti tenk u rijeci”, kazao je Stanišić.

U vrijeme Drugog svjetskog rata, da bi spriječili prelazak neprijateljskih jedinica u Crnu Goru 1942. godine, partizani su srušili jedan luk mosta.

Zadatak je izveo građevinski inženjer Lazar Jauković, koji je učestvovao u izgradnji mosta.

Tada je srušena konstrukcija posljednjeg malog lučnog otvora u dužini od 44 m, dok su ostali djelovi mosta ostali neoštećeni. Jaukovića su Italijani uhvatili i strijeljali na osječini dio mosta.

Narod durmitorskog kraja, u znak sjećanja na njegovo herojsko djelo, podigao mu je spomenik u blizini mosta gdje je i sahranjen.

Poslije oslobođenja, most je saniran i svečano pušten u saobraćaj septembra 1946. godine.