17-03-2020

Istekla lična dokumenta smatraće se važećim

Lična dokumenta izdata nakon 2008. godine, kojima je istekao rok važenja a po osnovu kojih građani ostvaruju neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraće se važećim, navodi se u novim mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja.


Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo je nove mjere donijelo nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti radi sprečavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva Crne Gore od novog virusa korona.

"Državni, organi državne uprave, lokalne samouprave i lokalne uprave obavezuju se da lična dokumenta (lična karta, pasoš i vozačka dozvola), izdata nakon 2008. godine, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih građani ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim", saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da se ograničava broj građana u šalter salama područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih organa državne uprave, tako što u sali, nezavisno od površine, ne može da boravi više građana od broja postojećih šalterskih mjesta.

"Vlada ponavlja da će svim našim državljanima u inostranstvu omogućiti povratak u zemlju. Svi putnici iz inostranstva moraće po povratku u zemlju da provedu u karantinu najmanje dvije sedmice", kaže se u saopštenju.

Ranije je saopšteno da je među novim mjerama i obustava javnog prevoza putnika u međunarodnom drumskom, željezničkom i vazdušnom saobraćaju.

Iz Vlade su kazali da će posebni slučajevi, koji su predmet međudržavne saradnje i potreba od posebnog državnog interesa, a naročito za potrebe javnog zdravlja, razmatrati i o njima odlučivati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Izvor: MINA News