02-11-2022

Istraživači zabrinuti zbog veoma toplih jesenjih temperatura

U oktobru su jutarnje temperature u Španiji dostigle 30 stepeni Celzijusa, što je možda oduševilo turiste, ali uznemirilo naučnike.

Istraživači zabrinuti zbog veoma toplih jesenjih temperatura | Radio Televizija Budva

Foto: Unsplash

Širom Evrope, od Španije do Švedske, temperatura raste mnogo brže nego inače. Čak i početkom oktobra, posle ljeta definisanog brojnim toplotnim talasima, Evropa doživljava vanredne temperature, što je pokazatelj brzih klimatskih promjena.

Prema riječima Rubena del Kampa iz španske meteorološke službe Aemet, ovaj oktobar je bio najtopliji u Španiji u poslednjem veku.

"Dan-dva preko 30 stepeni nije neobično za Španiju, ali nekoliko dana zaredom nije. Već smo ušli u jesen, ali ovo su ljetnje vremenske prilike", dodao je on.

Ljetovalište San Sebastijan je u petak ujutro u 8.30 imalo temperaturu od 30,3 stepena Celzijusa, daleko više od sezonske norme.

Roštilji i pirotehnika zabranjeni su zbog nedavnih izbijanja požara u Baskiji, gdje se nalazi San Sebastijan.

Nova reč, „verono“, dodata je španskom jeziku kao rezultat izuzetnog toplotnog talasa. To je mješavina reči verano (ljeto) i otono (jesen).

Del Kampo je tvrdi da su dezertifikacija i klimatske promjene u zemlji "značajno ubrzane" tokom poslednjih deset godina.

Madrid, Barselona, Valensija i Saragosa su među deset evropskih gradova koji su najviše pogođeni globalnim zagrijevanjem, prema istraživanju istraživačkog centra Climate Central.

Slično Španiji, i susjedna Francuska doživjela je topliji od normalnog oktobra. A toplo je i na krajnjem sjeveru Švedske, gdje je u petak u južnom gradu Kristijanstad zabelježen rekordnih 19,5 stepeni.

Erik Hjgaard-Olsen iz Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta, meteorolog, rekao je da je to najviša temperatura ikada zabeležena u Švedskoj u ovo doba godine (SMHI).

Meteo Frans izvijestio je u petak da su temperature na jugozapadu Francuske, koji su ovog ljeta pogodili značajni šumski požari, prešli 30 stepeni.

U Briselu, glavnom gradu Belgije, zabelježena je maksimalna temperatura od 24 stepena, što je deset stepeni toplije od prosjeka za kraj oktobra.

London je u srijedu zabelježio toplih 20,5 stepeni Celzijusa, prema britanskom meteorološkom zavodu. Ovo je toplije od prosječne temperature u oktobru i više u skladu sa krajem avgusta.

Njemačku je takođe pogodio topli front sa jugozapada kontinenta, gdje su temperature više u skladu sa početkom ljeta nego prve nedelje novembra.

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je u petak da je "nemoguće vjerovati da je kraj oktobra jer je izuzetno toplo u širokim djelovima Evrope (i sjeverne Afrike)".