22-05-2022

Istraživanje pokazalo: Jedno alkoholno piće sprečava pojavu demencije i Alchajmera

Prema istraživanju, ispijanje tri čaše šampanjca nedjeljno može pomoći u prevenciji demencije i Alchajmerove bolesti.

Istraživanje pokazalo: Jedno alkoholno piće sprečava pojavu demencije i Alchajmera | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Zbog jedinjenja koje se nalazi u grožđu Pinot noir i Pinot Meunier koji se koristi za pravljenje šampanjca, ovo može spriječiti nastanak ovih mentalnih bolesti.

Zvuči kao odličan izgovor za piće. Ali nemojte se još previše uzbuđivati. Ova teorija nije zvanično dokazana kod ljudi. A pacovi su mnogo lakši od vas. I dalje morate da vježbate i da jedete zdravo i sve te druge stvari.

Istraživanje, koje je objavio Univerzitet Reading, tvrdi da ljudi koji redovno piju šampanjac takođe mogu poboljšati svoje prostorno pamćenje.

I čini se da su istraživači prilično uzbuđeni zbog rezultata. Konačno možete da se sjetite gdje ste stavili ključeve! Sve što treba da uradite je da popijete tri brze čaše šampanjca i onda ćete ih pronaći. Ali onda vam neće trebati jer ćete biti previše pijani da biste vozili.

Istraživanja obećavaju

Profesor Džeremi Spenser sa Univerziteta Reading rekao je: „Ovo istraživanje… po prvi put ilustruje da umjerena konzumacija šampanjca ima potencijal da utiče na kognitivno funkcionisanje kao što je pamćenje… Šampanjac, kome nedostaju flavonoidi, takođe je sposoban da utiče na funkciju mozga kroz djelovanje manjih fenolnih jedinjenja, za koja se ranije smatralo da nemaju biološku aktivnost.”

Ali ovo treba imati na umu: istraživanje je zasnovano na eksperimentu koji uključuje pacove. Pacovi izgleda da vole dobar nedjeljni branč sa mimozama kao i mi ostali.

Očigledno je da su mnogi koraci u naučnoj zajednici postignuti zahvaljujući eksperimentima sa životinjama, ali kako možemo biti tako sigurni u nalaze ako još nisu testirani na ljudima?

Na redu su ljudi

Dr David Vauzour, drugi istraživač studije, dodao je: “U bliskoj budućnosti ćemo nastojati da ove nalaze prevedemo na ljude. Ovo je uspješno postignuto sa drugim namirnicama bogatim polifenolima, kao što su borovnica i kakao, a mi predviđamo slični rezultati za umjereni unos šampanjca na spoznaju kod ljudi.”

U redu, možda bi ovo mogao biti razlog za slavlje u bliskoj budućnosti, ali do tada naručite još jednu turu i uživajte u dužem, zdravijem životu.