27-07-2020

Ivanović: Naša Opština se nalazi u najizazovnijem periodu od obnove crnogorske nezavisnosti

Danas je u sali SO Budva održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Anđela Ivanović, koju je nova većina u skupštini izabrala za predsjednicu lokalnog parlamenta i Vladimir Bulatović, kojeg je odbornička većina imenovala za potpredsjednika Opštine.


Njihove izjave prenosimo integralno:

Već mjesec dana obavljam funkciju predsjednice Skupštine opštine Budva, i mogu da konstatujem da smo moje kolege i ja uspjeli da uspostavimo normalan rad Opštine i svih njenih organa. Nažalost neki bivši funkcioneri žive u virtuelnoj stvarnosti i svako jutro ih vidimo ispred Opštine sa performansom koji traje ukupno 15 minuta. Nakon toga Opština radi, a mi smo predani ozbiljnom pristupu i rešavanju nagomilanih problema.

Naša Opština se nalazi u najizazovnijem periodu od obnove crnogorske nezavisnosti, pokušavamo da se suočimo sa efektima koje virus COVID19 ostavlja na sve građane, bez obzira da li su oni inficirani ili ne. Onima koji su inficirani direktno je ugrožen život, ali i onima koji nijesu, ugrožena je egzistencija. Svjesni svega toga, inicirali smo donošenje seta propisa koji makar mogu ublažiti posljedice globalne pandemije.Set donešenih odluka podrazumijevao je smanjenje od 15% poreza na nepokretnost, te zabranu obračuna zatezne kamate za tekuću godinu, zatim, ukidanje plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji opštine Budva za tekuću godinu godinu. Takođe, ukinuta je naknada za korišćenje opštinskih puteva za sve poreske obveznike za 2020. godinu, dok su za 50 odsto umanjene lokalne komunalne takse, a lokalne adminstrativne takse su u najvećem dijelu ukinute.

Sve ovo usmjereno je u samo jednom pravcu. Da prevaziđemo ovaj krizni period, da sačuvamo ekonomiju, i da stvorimo preduslove, da čim se situacija stabilizuje i normalizuje nastavimo sa razvojnim projektima .

Sa našim koalicionim partnerima radimo na rešavanju pitanja blokade računa Opštine, kako bismo isplatili dugovanja prema zaposlenima. Sjednica skupštine opštine još uvijek nije zvanično zakazana, ali je planirano da bude održana do kraja nedelje upravo sa Informacijom predsjednika opštine o aktivnostima preduzetim u vezi deblokade računa. Problem WTE je problem koji postoji skoro pa deset godine, dvije različite vlasti su upravljale procesom rešavanja ovog pitanja i dok sam lično upozoravala da se hitno preduzmu aktivnosti vezano za rješavanje ovog pitanja bivša vlast je insistirala na usvajanju deklaracije o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti.

Sad čudi njihova zabrinutost i zaista pretjeran interes kada nemaju moć za rješavanje ovog pitanja . Neodgovoran pristup pojedinci su pokazali i člastvom u komisijama koje ili nijesu ispratile izvedene radove i imamo nekvalitetan krajnji proizvod ili na kraju nijesu postigle nikakav dogovor s ciljem rešavanja ovog pitanja . Posljednjih deset godina više od deset političkih partija pokušava da roješi ovo pitanje.

Važno nam je i da u periodu koji je pred nama ozbiljno budemo usmjereni jedino na razvoj našeg grada, bez obzira na naše različitosti mi čemo poštovati druge. Izbori će proći, a mi ćemo nastaviti da živimo ovdje.

Vladimir Bulatović: Prethodna vlast imala namjeru da zaduži opštinu 25.miliona

Na osnovu nalaza konsultanta , prethodna garnitura je imala namjeru da zaduži opštinu za iznos od 29.miliona eura i da preuzmu upravljanje postrojenjem zbog čegase iosnovalo preduzeće Otpadne Vode Budva. Međutim, u 2019. godini desilo se plaćanje prema WTE u iznosu 3.5 miliona eura što je u krajnjem dovelo do aktivacije garancije države. Pa se WTE naplatio 41 milion eura što je više u odnosu na procijenjene radove.

Dragan Krapović, Mihailo Đurović i ja smo potpisali ponudu prema WTE u iznosu od 36 miliona eura priznatih radova što je podrazumijevalo zaduženje kod konzorcijuma banaka ili međunarodnih institucija za iznos garancije. Te ne stoje navodi da je rešavanje ovog pitanja kroz zaduženje nova stvar ili samo namjera ove novokonstituisane vlasti.