03-04-2018

Iz taksi udruženja reagovali na navode predsjednika Strukovnog sindikata taksista CG

Iz predstavništva taksi firmi (Hello taksi, Terrae taksi, Sany taksi, Vip taksi, OK Palma taksi) reagovali su na navode predsjednika Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislava Pavlovića, navodeći da je iznio niz netačnih tvrdnji o iniciranju dogovora i smanjenju cijena za korišćenje taksi stajališta.

Iz taksi udruženja reagovali na navode predsjednika Strukovnog sindikata taksista CG | Radio Televizija Budva

"Netačno je da je Strukovni sindikat uspio na sastanku sa predstavnicima Opštine Budva da inicira i postigne dogovor o smanjenju cijena za korišćenje taksi stajališta, kada se dobro zna da su naše kompanije inicirale sastanak sa predsjednikom Opštine Budva, gospodinom Draganom Krapovićem i postigli dogovor o smanjenju naknade za korišćenje taksi stajališta za 2018. godinu kao i smanjenje naknade za polaganje ispita iz oblasti poznavanja grada", navodi se u reagovanju ovih taksi firmi, koje potpisuje izvršni direktor VIP taksija, Žarko Peković.

"Sastanak je održan na naše insistiranje u Junu 2017 godine, kada je i postignut usmeni dogovor za naša dva predloga. U prilogu mail-a Vam dostavljamo zahtjev za održavanje sastanka iz prošle godine kao i predloge od kojih je jedan odmah usvojen a drugi prolongiran za ovu godinu.

Takođe je netačno da Strukovni sindikat okuplja samo preduzetnike koji u svom vlasništvu imaju jedno vozilo, kada se odlično zna da mnogi samostalni preduzetnici iz ovog sindikata imaju po dva ili tri vozila, a porez plaćaju paušalno", ističe se u reagovanju.

"Neistina je da privredna društva, a ovdje prvenstveno mislimo na naše kompanije iz Budve posluju suprotno zakonu kako je naveo predsjednik Strukovnog sindikata (pri tome se nije ogradio na koja privredna društva misli) jer navodno neevidentiramo promet preko fiskalnih kasa.

Svaka od gore navedenih kompanija je predmet godišnje kontrole od strane Poreske Uprave i uredni smo poreski obveznici kada su u pitanju porezi i doprinosi,a svoj promet itekako uredno evidentiramo preko poreskih registar kasa u svojim objektima.

Ovih 5 kompanija su prve kompanije u Crnoj Gori koje su prihvatile uredbu Poreske Uprave i uredno fiskalizovali svoja taksi vozila, ali je sprovođenje iste uredbe je odloženo do izmjena po kojima će i samostalni taksi preduzetnici biti fiskalizovani.

Na taj način će se steći jednaki uslovi za sve taksi prevoznike u Crnoj Gori", navode oni.

Ovom prilikom želimo da poručimo predsjedniku Strukovnog sindikata Crne Gore Borislavu Pavloviću da ubuduće povede računa o svom dvorištu tj. gradu iz kog on dolazi i u kom on obavlja ovu privrednu djelatnost, jer privredna društva koja obavljaju taksi djelatnost iz Budve itekako znaju da zaštite interese svih taksi prevoznika pa i samostalnih preduzetnika kada je u pitanju teritorija Opštine Budva.

Kada svi prevoznici u Crnoj Gori, a prvenstveno oni koje okuplja Strukovni sindikat Crne Gore počnu da izmiruju obaveze prema državi Crnoj Gori uvešće se red i u ovoj branši, zaključuje se u reagovanju.