24-12-2014

Izbjegavajte ovu ribu, smrtonosna je!

U crnogorskom dijelu Jadrana pojavila se novopridošla riblja vrsta srebrnoprugasta napuhača, koja je toliko opasna da njeno konzumiranje može biti fatalno po ljudski život.

Izbjegavajte ovu ribu, smrtonosna je! | Radio Televizija Budva

Iz kotorskog Instituta za biologiju mora potvrdili su Dnevnim novinama da je ta vrsta prisutna u našem dijelu Jadrana, navodeći da je riječ o ribi Lagocephalus sceleratus ili srebrnoprugastoj napuhači, kojoj su, kako pojasnili, Hrvati dali ime Dalmatinska fuga, jer potiče iz porodice fugu riba.

"One su cijenjene na trpezi japanskih restorana, pošto se pripremaju za suši. Njihova jetra sadrži otrov tetrodotoksin, koji može dovesti do paralize i smrti. Turisti i rekreativci su problem, dok su ribari upućeni. Ne daj bože da je spreme i pojedu", kazao je Dnevnim novinama Mirko Đurović iz Instituta za biologiju mora.

Navodi i da je loše to što je ta riblja vrsta uspostavila populaciju, što znači da se mrijesti.

"Mlade jedinke hrane se ovdje, ona jednostavno zauzima teritoriju", rekao je Đurović.

On je naglasio i da su u Institutu sigurni da će neko od ribara u doglednom vremenu uloviti srebrnastoprugastu napuhaču.

"Preporuka je da se ljudi, u slučaju da im nešto bude nepoznato, odmah obrate Institutu za biologiju mora. Problem sa invazivnim vrstama je to što kad uđu u teritoriju, tu je kraj. Teško ih je istrijebiti, jer nađu dostupan izvor hrane", pojasnio je Đurović, navodeći da se riba može prepoznati po četiri izražena prednja zuba.

Upozorenje o ovoj opasnoj ribi juče je objavio i hrvatski Institut za okeanografiju i ribarstvo na svojoj Fejsbuk stranici, navodeći kako konzumitranje ove vrste ribe može biti smrtonosno!